Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Nya möjligheter på Polstjärnan

Demens är en växande folksjukdom, såväl i Sverige som i världen. Både för den som drabbas och personens partner blir livet inte sig likt när sjukdomen gradvis smyger sig på. Polstjärnans verksamhet blir ett lyft i vardagen, både för den drabbade och för livskamraten.

Sinnenas rum är en plats för stillhet, att få en stund av ro. Här kan man sitta och lyssna till porlande vatten från den lilla fontänen eller på fågelkvitter eller lugnande musik. Rummet är nytt och möjligheten öppnade sig i och med att Polstjärnan bytte lokaler med anledning av att Blomstergården ska renove­ras.

– Att få en stund av stillhet och ro är något våra gäster ofta behöver. Nu när vi bytte lokaler fick vi möjlighet att skapa ett särskilt rum för det vilket vi är väldigt glada för, säger Mona Folkesson, undersköterska på Polstjärnan.

Att komma till oss är ett sätt
att bryta den grå vardagen

Verksamheten är öppen för personer med biståndsbeslut och de kan besöka Polstjärnan upp till fyra dagar per vecka. Men även personer som inte har biståndsbesök kan gå dit, tisdagar är en biståndsfri dag.

– Bara man har anmält sitt besök så är det bara att komma på tisdagar, vi behöver ha koll på hur många gäster vi får för matens skull. Att komma till oss är ett sätt att bryta den grå vardagen, att få äta lunch tillsammans med andra kan betyda mycket för den som annars alltid äter ensam, säger Susanne Nyman Berglund, undersköterska.

Målet med Polstjärnans verksamhet är dubbelt. Dels att den som kommer på besök ska känna gemenskap med andra och få en stimulerande dag och dels att livskamraten ska känna sig trygg med att lämna sin partner några timmar. Susanne berättar att det kan vara svårt att som anhörig ta steget att lämna sin partner några timmar.

– Det är ett tufft uppdrag att ta hand om en dement anhörig och för att orka behöver man få vila ibland. För den som är dement är det viktigt att få komma hit innan det har gått för långt in i sjukdomen, säger Susanne Nyman Berglund.

Det är ett tufft uppdrag att ta hand
om en dement anhörig och för att
orka behöver man få vila ibland

Dagarna på Polstjärnan ser olika ut, vilka aktiviteter det blir beror på gästerna och deras önskemål. Att spela Yatzy är något som många gillar och också kan vara med på, minnesbingo är en annan populär aktivitet. Samvaro och gemenskap, att slippa ensamheten, är det allra viktigaste för gästerna på Polstjärnan.

Nu när verksamheten har bytt lokaler har möjligheten till utevistelse ökat i och med den fina trädgården. Helen Eriksson har nyligen börjat på Polstjär­nan efter drygt trettio år på annan avdelning på Blomstergården och hon ser fram emot sommarens aktiviteter ute på gården.

– Jag ser verkligen fram emot att vi ska kunna gå ut när andan faller på, att våra gäster får påta lite i odlingslådorna eller att vi kan grilla en kolbulle till lunch, säger Helen Eriksson.

Åsa Sjödin

Meny