Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Tillsammans för Ukraina

Fem personer står bredvid varandra.

Civilsamhället är kittet när Jenny Edlund målar fram en ny verklighet för de 32 ukrainare som flytt kriget för att bo i Krokoms kommun.
– Utan civilsamhället hade jag aldrig klarat detta, de är helt fantastiska, säger Jenny Edlund, flyktingsamordnare på Krokoms kommun.

Jenny Edlund har en gedigen erfarenhet att arbeta med flyktingar. I över tjugo år har hon arbetat både inom Migrationsverket och som integrationssamordnare på Länsstyrelsen. Hon saknade att arbeta operativt och sedan i somras är hon flyktingsamordnare i Krokoms kommun. Uppdraget handlar om att samordna Ukrainafrågan.

– Mitt jobb handlar bland annat om att omvärldsbevaka och att ha kontakt med Migrationsverket. Jag gör allt från att skruva gardinstänger till att försöka få ut ukrainarna i arbete, säger Jenny.

Jag är ensam på posten, men jag har fantastiskt
mycket hjälp från civilsamhället.

Kommunen ansvarar för boendet för de ukrainska flyktingarna, så Jenny har dialog med bostadsbolaget, hon möblerar upp lägenheterna, informerar och installerar flyktingarna på plats.

– Jag är ensam på posten, men jag har fantastiskt mycket hjälp från civilsamhället. De är helt fantastiska och utan dem hade det här inte funkat, så en stor eloge till dem, säger hon.

Alla familjer bor i Föllinge förutom två familjer som bor i Ås och Laxsjö. Jenny som har erfarenhet och kontakter efter den stora flyktingvågen 2015 började med att ringa till alla i Föllinge som hjälpte till under den tiden.

– För alla där var det helt självklart att de skulle hjälpa till. De har samlat in kläder, kompletterat husgeråd och kyrkan har fixat mötesplats. De stöttar upp och är kittet i det här, säger Jenny.

Det är också Jennys långa erfarenhet och en kommun som vågar tänka utanför ramarna som gjort allt så lyckat. Kommunens ansvar är att ordna med boende för de skyddsbehövande samt skolplats eller förskola för barnen. Men här har kommunen valt att ta några steg till.

– Eftersom dagersättningen är 71 kronor från Migrationsverket såg vi behovet av att alla får ett gratis busskort så att de kan ta sig till olika aktiviteter, vi erbjuder även kurs i samhällsorientering och att de kan lära sig svenska på SFI. Detta är potentiella kommuninvånare som vi hoppas vill stanna, berättar Jenny.

De är så tacksamma för att de nu är på en trygg plats,
men de är ju samtidigt kvar i kriget i Ukraina.

Kommunen har dessutom beviljats projektmedel från Europeiska socialfonden och Care for Ukraine som gör att de nu kan arbeta mer intensivt. En person som jobbar mer operativt med att kartlägga varje stödbehövande vad gäller språkkunskaper, utbildning och arbetsmöjligheter ska anställas.

– De är ganska lika oss kulturellt, därför är de närmare en etablering på det sättet.

Det bästa med arbetet tycker Jenny är mötena med människorna och att hjälpa till att göra livet lite lättare för de stödbehövande.

– De är så tacksamma för att de nu är på en trygg plats, men de är ju samtidigt kvar i kriget i Ukraina.

Ett gäng kvinnor från Ukraina ville med hjälp av kommunen och Svenska kyrkan med diakon Helen Sjödin få i gång en insamling för att hjälpa behövande människor i Ukraina. Den 19 december klockan 18.00 är det öppet hus på Magneten för att samla in pengar till behövande i Ukraina.

– Det här är deras initiativ, de känner att de är i trygghet och hur tufft deras landsmän har det, så de kommer att baka och sälja bröd och kakor. Jag köper ingredienserna, säger Jenny.

Susanne Kvarnlöf

Meny