Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Äldrerådet tyckte till om
nya boendet på Kvarna

Äldre kvinna som planterar grönsaker i en kruka och ler.

Britt Larsson är med i Äldrerådet som var en del av referensgruppen under upphandlingen av det nya äldreboendet.

Britt Larsson är med i Äldrerådet i Krokoms kommun. Hon är en av dem som varit med och påverkat riktningen för det nya särskilda boendet som byggs på Kvarna i Krokom.

– Det är jättebra att det blir av, vi har väntat länge. Det är nödvändigt med fler platser när allt fler blir äldre i kommunen, säger Britt Larsson.
Hon säger själv att hon inte är någon expert på byggnader. Däremot har hon många idéer för att öka kvaliteten för de boende. Exempelvis kan lågt placerade fönster bidra till att boende kan sitta och titta ut. Lokalerna ska även underlätta för att kunna komma ut.
– Jag tror att det blir ett bra läge på det nya boendet. De som bor där behöver inte kunna gå på affären eller apoteket. De behöver känna närhet till naturen och ha någonting att titta på genom fönstret, som skog, natur, människor och djur i rörelse eller annat som ger stimulans.

Utomhus kanske man kan kasta boll, plantera buskar och blommor eller bara umgås och prata

I en rapport om ofrivillig ensamhet som Britt tagit del av framkommer att många som bor på särskilt boende känner sig ensamma. Det hoppas hon att gemensamhetsytor och utevistelse ska kunna råda bot på och bidra både till gemenskap boende emellan och med vänner och anhöriga som kommer på besök.
– Utomhus ska man kunna njuta av planteringar med buskar och blommor, kanske utöva någon enkel aktivitet eller bara umgås och prata. Den sociala gemenskapen är så viktig, säger Britt.
Samtidigt är hon lite orolig att det, i takt med att allt fler blir ännu äldre, också blir fler dementa. Det kan bli ensamt för den som behöver särskilt boende men inte har sjukdomen. Utifrån det underlag hon sett tycker Britt att det nya boendet verkar bli bra och kan leva upp till många av hennes önskemål.
– Det blir rymliga, ljusa lokaler med allt som gör livet ljust och lätt. Det är viktigt att de boende kan känna sig trygga och trivas, säger hon.

Själv bor hon kvar i sitt hus, där hon tycker om att påta i trädgården.
– Jag trivs mycket bra här. Men den dagen jag inte orkar längre hoppas jag komma in på ett bra boende, kanske det nya på Kvarna.

Fakta om Äldrebygget


Krokoms kommun gör en stor satsning på att förbättra särskilt boende för äldre i centrala Krokom. På området Kvarna byggs ett helt nytt boende som ska vara färdigt våren 2023. Dessutom ska den
gamla delen av Blomstergården totalrenoveras till våren 2024. Det särskilda boendet på Orion kommer att stängas när det nya boendet är klart.

Läs mer: krokom.se/aldrebygget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny