Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Sommarjobbet blev ett längre vikariat

En tjej med ansiktsmask och och en äldre herre med en kaffekopp.

Julia Stefansson surrar med Nils "Stor-Nisse" Nilsson över en kaffe.

Att sommarjobb kan leda till något mer än ingen hemlighet. Det vet Julia Stefansson, som fick sommarjobb på Hällebo äldreboende i Ede förra sommaren och är fortfarande kvar. Hon stortrivs med sitt jobb som vårdbiträde.

– Det är en trygg arbetsplats med fantastiska kollegor och ett jobb där man verkligen känner att man gör skillnad, konstaterar Julia.

För drygt ett år sedan beslöt sig Julia för att söka sommarjobb inom vården på Krokoms kommun, inte minst för att hon kände att hon ville jobba extra på helger och lov. Processen gick snabbt och efter en intervju och några intropass började hon på Hällebo äldreboende inom några veckor. Nu går hon på ett längre vikariat och trivs väldigt bra.

– Jag hade aldrig jobbat inom vården förut och allt var nytt. Så det var mycket att lära sig i början men jag kom in i det ganska fort. Mycket tack vare alla kollegor som hjälpte till på alla sätt, säger Julia.

Hällebo är ett äldreboende för 48 boenden och ligger i Ede, drygt 30 kilometer nordväst om Krokom. Många av de som jobbar på boendet är vänner och umgås även privat och stämningen är god.

– Jag har trivts jättebra ända från starten och sommaren var extra kul eftersom det var många i min egen ålder som jobbade då. Det är ett väldigt socialt jobb och vi hittar på mycket tillsammans, säger Julia.

En stor del av jobbet handlar om få de boendes vardag att bli så bra som möjligt och Julia hjälper till med sådant de själva inte klarar av. En typisk dag börjar med att hon går in till de boende och hjälper dem upp ur sängen. Kanske någon vill duscha och också behöver hjälp att klä sig innan frukost. Vissa äter i sina egna lägenheter, medan andra äter i den gemensamma matsalen.

Mellan frukost och lunch kan det vara olika typer av aktiviteter eller så går man ut och går en stund. Sedan är det lunch och liknande aktiviteter som på förmiddagen. På kvällen är det middag och sedan duschning och social samvaro.

– Den sociala delen är väldigt viktig och det är fint att kunna finnas där när någon vill prata gamla minnen. Även om vi inte gör några revolutionerande grejer känns det att vi gör skillnad. Det är ofta de små grejerna som många saknar, säger Julia.

För att söka sommarjobb som vårdbiträde behövs ingen erfarenhet eller utbildning. Julia kom direkt från gymnasiet och fick lära sig allt från grunden. Från början går man bredvid en kollega och får lära sig jobbet på det sättet. Det gör man ända tills man känner sig trygg att kunna jobba på egen hand.

– Man blir bra omhändertagen här och vill man ha några extra introdagar går det att ordna. Tycker man om att jobba med människor tror jag att man skulle trivas bra här. Man skapar nära band både till de boende och kollegorna och vi har väldigt roligt också. Man får skratta mycket på jobbet, säger Julia.

Meny