Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Helenas kamp höll smittan borta

Porträttbild på en kvinna

Helena Hedlund har känt sig både som en Angry Bird och som en rockstjärna under
sin hårdaste arbetsutmaning i livet som MAS i Krokoms kommun.

– Det har varit fruktansvärt tufft under den här krisen, men jag känner ändå tacksamhet, säger hon.

Hon springer i 5,30-tempo. Helena Hedlund är i sitt livs form. Egentligen borde hon inte vara det efter­som hon har haft en enorm arbetsbelastning under hela pandemin. Det är löpning som hjälp denna MAS från Storuman att blåsa ur hjärnan när det har behövts. Och det har behövts. Hennes telefon har gått varm sedan pandemin kom. Innan mars 2020 flöt jobbet på bra som medicinskt ansvarig sjuk­sköterska på Krokoms kommun. Hon höll koll på avvikelser, att delegeringarna var säkra, utredde lex Maria-anmälningar och upprättade rutiner. Helena var alltid ute och arbetade längre perioder i verksamheterna.

– Som MAS ansvarar jag för att patienterna ska få god vård och behandling, då är det viktigt att se hur det fungerar i verkligheten på verksamheterna. Det är det bästa jag vet, jag brukar vilja krama patienterna men i sommar får jag ge luftkramar i stället, säger hon och skrattar.

Nu ser hon ljuset i tunneln. Nästan alla patienter och personal är vaccinerade, smittspridningen i länet går ner och restriktionerna har börjat lätta. Så såg det inte ut när pandemin slog till.

– Då blev det skyddsutrustning, smittspårning, arbetsrutiner och besöksrestriktioner. Alla kommunens verksamheter ville ha råd och stöd från mig. Alla frågor hamnade i mitt knä, jag var rockstjärnan alla ville ha. Innan pandemin visste knappt någon vad en MAS är, nu vet alla det, säger hon.

I maj blev Helena prisad för Årets covidinsats i Sverige från Distrikssköterskeföreningen.

– Jag blev jätteglad och stolt över att jag vann. Jag hoppas bara att både priset och pandemin försvinner, säger hon och skrattar.

Krokoms kommun är väldigt unika i att ingen smitta förekommit på särskilt boende eller på gruppbostäderna.

– Jag är extremt stolt över det, vi är inte mer än en handfull kommuner i Sverige som lyckats hålla smittan borta från Säbo. Vi har haft smitta i hemtjänsten, men vi har lyckats begränsa det bra.

Nyckeln till framgången är duktig personal som följt rutiner.

– Vi är många som gjort mycket för att få det här att bli så bra som möjligt, säger hon.

Helena är en rak och tydlig person som kan vara bestämd, något som också varit avgörande i varför Krokoms kommun lyckats så bra under pandemin.

– Jag var trött i våras och satt i ledningsgruppen där någon sa att man inte hunnit läsa de nya rutinerna. Jag fick väl ett riktigt ”angry-bird-utbrott”, säger hon och skrattar.

Dagen efter hängde ett rosa Angry-Bird gosedjur på hennes kontor med texten ”Allt är MAS:ens ansvarsområde”.

– Det var roligt, men i en pandemi är det varken läge att inte hinna läsa rutiner eller att bli otydlig eller osäker, säger hon.

Den rosa fågeln från det finska dataspelet Angry Birds heter Stella och en av hennes egenskaper är att hon kan ta sig förbi vilka hinder som helst. Det låter precis som Helena.

Susanne Kvarnlöf

Bildtext: Helena Hedlund är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Krokoms kommun och hon har därmed haft en nyckelroll i kampen mot pandemin. Hon har stått stabil i stormen och tillsammans med medarbetarna inom socialförvaltningen har smittan hållits borta från de särskilda boendena. 

Meny