Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Vardagslyx på ålderns höst

Äldre kvinna sitter på sin kökssoffa

Viola Ekawall sitter med i Pensionsrådet för SPF Offerdal och de har drivit frågan om trygghetsbostäder under lång tid. Hon är glad över att det äntligen händer något i den här frågan.

Är du senior och sällskapssjuk, samt vill sätta lite guldkant på vardagslivet? Då kan trygghetsboende vara något för dig. Nu satsar Krokomsbostäder på ett ännu större utbud.

Begreppet trygghetsboende har måhända en dov klang, men i konceptet ryms ljuva refränger för de som vill uppleva vardagslyx på ålderns höst.

Det handlar om bostäder för äldre som fortfarande klarar sig på egen hand, men som vill ha stöd och service inom räckhåll. Samt för seniorer som helt enkelt är lite sällskapssjuka.
Just i Krokoms kommun är efterfrågan på trygghetsboenden stort– och nu kommer ett besked som förhoppningsvis går hem i stugorna. Krokomsbostäder har beslutat att bygga 16 trygg­hets­lägen­heter, närmare bestämt på Barkabystigen i Föllinge och Tunan i Alsen. Det sker genom en anpass­ning av befintliga lägenheter, samt renovering och iordningsställande av två samlingslokaler.

– Vi uppmuntrar intresserade att anmäla sitt intresse till oss redan nu, hälsar Krokomsbostäders vd Linus Ekqvist.

Han beskriver det hela som en efterlängtad satsning, just att kunna erbjuda boenden i glappet mellan eget hus och ett särskilt boende.

Redan till våren hoppas Linus att de första hammarslagen ska börja ljuda i de aktuella fastigheterna, och att inflyttning kan ske under sommaren.

– Vi letar även efter fler lämpliga platser att tillskapa trygghetslägenheter på, exempelvis i Änge. Men de kan inte ligga var som helst, utan det måste vara nära till service och gemensamhetslokaler.

Det här har varit en följetong, så det är skönt
att det äntligen händer något.

Enligt Linus Ekqvist är hyrorna för de aktuella lägenheterna inte fastställda ännu, men de kommer att hamna på en nivå som svarar emot lägenhetens standard och utformning. Någon som välkomnar beskedet är Viola Ekawall, som sitter med i Pensionsrådet för SPF Offerdals räkning. De har drivit frågan om trygghetsbostäder under lång tid, och Viola skrev en motion om detta redan för tio år sedan tillsammans med andra.

– Det här har varit en följetong, så det är skönt att det äntligen händer något. De flesta vill ju kunna bo kvar vid sin hemort så länge det går, och inte behöva flytta ifrån sina vänner och sammanhang förrän det är nödvändigt, säger Viola Ekawall.

Själv är hon 82 år ung, och bor kvar hemma på gården i Rise. Den dagen hon inte klarar sig helt själv så kan hon mycket väl tänka sig att flytta till ett trygghetsboende på annan ort.

– Jag vill fortsätta att reda mig själv så länge det går, eftersom jag är van det. Det skulle behövas fler trygghetsboenden i kommunen, gärna i mitt eget område, men jag skulle absolut vara beredd att flytta till annan ort om möjligheten fanns, säger Viola Ekavall.

Anmälan till de planerade trygghetslägenheterna sker via Krokombostäders bobutik. Kraven för att söka är att någon i hushållet fyllt 65 år.

Anders Lundin

Meny