Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Aktiviteter ger glädje för Solbackas boende

Äldre personer som dansar

Erik Karlsson, Ingegärd Nilsson, Bengt Gustafsson och Karl-Ivan Halvarsson stortrivs på Solbacka. De berättar att personalen ordnar många aktiviteter som ger vardagen en guldkant.

Med meningsfulla aktiviteter växer både boende och personal på Solbacka i Föllinge.
– Personalen får oss att växa så att vi blir större och duktigare än vad vi tror att vi är, de tar bort det där blyga ur en, säger 95-åriga Erik Karlsson.

Erik Karlsson har en grön Hawaiikrans runt huvudet och med sin vackra röst sjunger han högt: ”På Solbacka har vi det härligt och bra, turalderi, turaldera, ja bättre än här kan man knappast väl ha”.

– Han är en storsångare, säger Ingegärd Nilsson och klappar händerna.

Det är bland annat genom musiken som förutsättningarna till en meningsfull tillvaro skapas på Solbacka. Veckoschemat har ett gediget innehåll med bland annat bingo, SPA, andakt och gympa.

– Bingo är det bästa som finns, då får man fundera lite. Det är viktigt för oss gamlingar att få bli aktiverade och det blir vi här, säger Ingegärd Nilsson.

Ida Haglund är enhetschef på Solbacka och när hon söker personal så betonar hon redan i platsannonsen att aktiviteter är något som är väldigt viktigt i arbetet.

– Vi prioriterar det väldigt högt eftersom det skapar mervärde både för de boende och för personalen. Det är roligt att få jobba med att sätta guldkant på tillvaron, det lilla extra helt enkelt, säger hon.

Det finns höns på uteplatsen under sommaren som de får mata, det planteras potatis och de löser korsord tillsammans. De gör både stora och små saker, det krävs bara lite fantasi för att ge de äldre bra och roliga aktiviteter. I början av september åkte boende och personal på utflykt, då stod harjakt på programmet. De fick låna mark och grillplats av Föllinges jaktlag så dagen innehöll både kolbullefest och lingonplockning.

– Det var helt fantastiskt, säger Erik Karlsson.

Förutom veckoschemat så finns fler aktiviteter som är mer årstidsbundna. Surströmmingskalas, julmarknad, nobelmiddag och veteranbilcruising är några av dessa.

– Då åker vi i de gamla bilarna genom hela byn och folk står och vinkar till oss, det är som när kungen kommer, säger Erik Karlsson och alla skrattar och håller med.

Gemenskapen är tydlig, här skojas det hela tiden. Erik Karlsson tycker att de kan kalla sig Antikrundan, och vännerna skrattar högt. De pratar om att självkänslan stärks genom aktiviteterna och ger större tilltro till den egna förmågan. Och de är rörande överens om att det är tack vare den sagolikt duktiga personalgruppen som livet blir roligare här.

– En drivkraft i mitt liv är att utveckla och se utveckling i människor. Det finns inget bättre än att se folk växa. Som du Erik, du spelar skivor för de andra och det är roligt att se, säger Ida Haglund.

– Jag gillar att underhålla. Ingegärd vill att jag minst en gång i veckan sjunger Solbackas egen sång, hon vill alltid att jag ska avsluta med den, säger Erik Karlsson.

Och Ingegärd Nilsson får som hon vill även denna gång: ”På Solbacka människor kommer och går, turalderi, turaldera. En gång ska du själv flytta hit vi förstår, turalderi hurra”, sjunger Erik Karlsson.

Susanne Kvarnlöf

Meny