Artikeln kan vara inaktuell
Tryggare och friare äldre med larm i klockan
Från årsskiftet blir det möjligt för äldre i Krokoms kommun att få sitt trygghetslarm i en GPS-klocka. Detta efter beslut i socialnämnden.
– Vi har valt att prioritera det här för att skapa ett friare och rörligare liv för våra äldre, säger socialnämndens ordförande Andreas Karlsson.
Dagens fasta trygghetslarm har bara en räckvidd runt det egna hemmet. Det har ibland lett till att äldre känt sig isolerade. Med trygghetslarmet i en klocka på armen kan de äldre röra sig på ett helt annat sätt och vid behov larma långt ifrån sitt hem.
Förhoppningen från socialnämnden är att det ska leda till att de äldre kan vara mer fysiskt aktiva och få lättare att delta i sociala aktiviteter.
– Vi märker att det är många som ser fram emot GPS-klockorna. Både jag, biståndshandläggare och personal inom hemtjänsten har fått samtal och mail från människor som undrar när de är på plats, berättar Teddy Roswall som är samordnare för e-hälsa och välfärdsteknologi.
Efter beslutet i socialnämnden väntar nu upphandling av GPS-klockorna, därefter behöver personalen utbildas. För till exempel hemtjänsten blir det lite andra rutiner när vårdtagarna inte lika ofta är i sitt hem. Förhoppningen är att allt ska vara på plats runt årsskiftet.
I Krokoms kommun finns i dagsläget runt 330 personer som har fasta trygghetslarm. Kommunens biståndshandläggare är de som kommer att avgöra om en person har rätt till ett mobilt trygghetslarm. Den som beviljas en GPS-klocka behöver själv betala en månadskostnad på 213 kronor.