Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Dans ger guldkant

Två kvinnor dansar för ett antal personer på ett äldreboende

Musik och dans väcker mycket minnen och känslor. När dansarna från Värm­dans och Estrad Norr bjuder in till kafferep för de äldre på Hällebo, då dansar alla med. Märta Jonasson är inte rädd när det bjuds upp till dans.

– Jag tycker det här är jätteroligt, jag är inte så rädd av mig och det gör inget om man gör bort sig, säger Märta Jonasson och skrattar.

Hon är med i varje rörelse som de tre dansarna från Estrad Norr och Värmdans gör. De dansar med dem och för dem. Matsalen på äldreboendet Hällebo är fylld av både boende och personal.

En av dansarna ber alla, utefter sin egen förmåga och dagsform, att börja dansa med fingrarna, sedan är det axlarna som får ta över jobbet. Det spelas Monica Zetterlund i bakgrunden och Märta Jonasson sträcker på sina armar och ben till musiken. Dansarna lockar till rörelse oavsett ålder och kroppsliga förutsättningar och efter dans workshopen får alla i matsalen en dansuppvisning på en lite annorlunda tebjudning.

Märta Jonasson njuter när hon ser dansen. Hon som bor i en lägenhet i anslutning till äldreboendet deltar ofta i alla de aktiviteter som erbjuds. Med tre aktiviteter varje vecka och ett utbud som är väl­digt varierat finns det alltid något som intresserar henne. Man kan spela kort och spel eller inom­hus­boule. Gymnastik, högläsning och bingo erbjuds också. Aktiviteterna är dessutom årstids­inspi­rerade så surströmmingsskiva eller att koka sylt är inte ovanligt på schemat.

– Jag går ofta på andakten, den är fin. Att ha aktiviteter betyder väldigt mycket, jag skulle vilja ha mer av det men det är så bra här. Tänk vad vackert det är här i Ede, vi har hästar och andra djur runt oss så det känns som en levande djurpark, säger Märta Jonasson och skrattar.

Susanne Edberg som är enhetschef på Hällebo, berättar att Träffpunkten är öppen några timmar två gånger per vecka där olika aktiviteter erbjuds. De har sökt pengar från en stiftelse och fått det beviljat, därför har Karin Häggqvist kunnat anställas för att driva Träffpunkten.

– Hon är en klippa. De kan ha filmvisning med bubbel och snacks eller älgjakttema med rökt kött. Det här sätter guldkant på tillvaron och det är ett otroligt engagemang från all personal, säger hon.
Just nu finns en utställning om fäbodlivet i foajén på Hällebo.

– Allt som stimulerar sinnena är bra och det kulturella är så viktigt, det ger glädje, säger Susanne Edberg.

Herman Hermansson som bor här tycker också att de gemensamma stunderna är viktiga.

– Det är bra, det blir ensamt annars, säger Herman.

Han tycker att dansrörelserna i workshopen liknar gymnastiken som han brukar gå på, men att varje tillfälle med rörelse är välkommet.

– Och dansuppvisningen förstår jag mig inte riktigt på, säger han och skrattar.

Men nu blir det kaffe och hembakt kaka – för det här är ett riktigt kafferep.

Susanne Kvarnlöf

Meny