Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Fira 75 med hälsosamtal

Distriktssköterska på hembesök

Bor du i Krokoms kommun och fyller 75 år? Då vill vi både gratulera och uppvakta med ett erbjudande. Du får nämligen en hälsoundersökning gratis hemma hos dig – något som under många år varit en uppskattad gest.

Distriktssköterskorna i Krokom har både ett spännande och utmanande arbete, där de färdas i vår vidsträckta kommun med medborgarnas bästa för ögonen. Frågan är hur kommunens äldre befolkning mår? Ja, ganska bra – inte minst de som bor på landsbygden. Det bekräftas av hemsjukvårdens enhetschef Maria Espemo.

– Många av våra äldre är i dag väldigt aktiva. Det är allt från vardagssysslor hemma på gården till gympapass och annan motion, berättar hon.

Det året man fyller 75 år får alla i kommunen ett erbjudande om uppsökande verksamhet, och det är något som Maria Espemo uppmuntrar att man ska tacka ja till. Där kontrolleras blodtryck, puls, blodsocker och bland annat balans, allt i syfte att både upptäcka och förebygga risker hos den enskilde medborgaren.

– Det är en chans för oss att ge säkerhet i vardagen, och även berätta hur man vänder sig till kommunen om vardagliga problem. Dessutom delar vi ut gratis broddar, vilket vi är väldigt stolta över. Fallskador är en av de absolut vanligaste orsakerna till att äldre måste uppsöka vård, berättar Maria Espemo.

Många av våra äldre är i dag väldigt aktiva. Det är allt från vardagssysslor hemma på gården till gympapass och annan motionEn av kommunens invånare som stoltserar med 75 år på nacken är Kjell-Åke Eriksson i Trusta. Han tackade med glädje ja till erbjudandet om hälsosamtal, och Vårt Krokom fick vara med när distriktssköterskan Åsa Jonsson gjorde ett hembesök hos honom.

– Jag tackar alltid ja till sådant här. Jag hade djurallergi som ung, och jag är van vid under­sök­ningar, säger Kjell-Åke, som fortfarande bor kvar i hembygden Trusta tillsammans med hustrun Kristina.

Extra medveten om sin hälsa är Kjell-Åke sedan han drabbades av en stroke för 15 år sedan, vilket också innebar slutet för yrkeskarriären som elektriker.

– Namn och telefonnummer försvann plötsligt, allt det där som jag haft lätt för. Men nu mår jag bra, förutom lite problem med hörseln, berättar Kjell-Åke.

Distriktssköterskan Åsa argumenterar inte emot, utan snarare nickar bekräftande efter att hon mätt blodtryck och puls.

– Du har 55 i puls, jämn och fin. Och blodtrycket ser också bra ut, konstaterar hon och går vidare med ett frågeformulär om vardagsmotion och fysisk kapacitet.

Karl-Åke både skottar snö, klipper gräs och hugger veden själv, vilket är ljuv musik för en distriktssköterskas öron.

– Det är mer aktivitet bland dem som bor på landsbygden, ibland för att de helt enkelt att tvungna, exempelvis för att åka till stan för ett ärende. Exakt hur Krokoms 75-åringar mår i allmänhet kan jag dock inte uttala mig om eftersom jag precis börjat mitt jobb, men jag ser fram emot att få åka runt i kommunen och hälsa på dem, säger Åsa Jonsson.

Medan Kjell-Åke svarar på frågorna så dukar hustrun Kristina fram kaffe och kakor, och hon verkar nöjd med att maken tar emot den hjälp som kommunen erbjuder.

– Vi är ett starkt team, och firade femtio år som gifta i höstas, berättar Kristina med ett leende.

Förra året skickade kommunen ut 160 brev om erbjudandet om hälsosamtal, och av dessa fick de tillbaka 80 som ville ha besök. Många av dem som tackade nej kan dock redan vara inne i vården på annat sätt, vilket kan förklara en del av bortfallet. Även Kjell-Åke Eriksson uppmuntrar alla 75-åringar att tacka ja till kommunens erbjudande om hembesök. Och dessutom skickar han med en liten uppmaning, med hopp om ett ökat välbefinnande bland de yngre generationerna.

– Det är alarmerande att så många sitter fast vid sina datorer och plattor. Det är knappt att föräldrarna hör sina gråtande barn när de har sina skärmar. Lägg ifrån er dem, och tänk på att vara närvarande i stället, hälsar han.

Anders Lundin

Meny