Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Gabriella och Ewa-Lena
är medborgarnas stjärnor

Ewa-Lena Eriksson och Gabriella Gustafsson jobbar i köket på Aspås skola. De vann priset Medborgarnas stjärna som instiftades 2021.

Medborgarnas stjärna – det mest värdefulla och prestigefyllda priset en kommunanställd kan få. När kommuninvånarna får säga sitt är det Gabriella Gustafsson och Ewa- Lena Eriksson i Aspås skolkök som kammar hem förstapriset!

– Vi blev båda väldigt förvånade över att vi blev nominerade, när vi sedan vann tittade vi på varandra och var helt stumma, säger Gabriella och skrattar.

Gabriella och Ewa-Lena ser till att 150 barn på Aspås skola och förskola får frukost, lunch och mellanmål varje dag. Men det är inte bara maten som är en del av konceptet i deras kök.
– Vi skojar mycket med barnen så att de trivs och har det bra. För oss är det viktigt att barnen känner sig trygga här i matsalen, säger Ewa-Lena.

Matsedeln planeras tillsammans med andra kockar och det är samma matsedel för alla skolor i hela kommunen, men Gabriella och Ewa-Lena gör sin egen twist.
– Det är jätteviktigt att göra det lilla extra, för man vet inte hur alla barn har det hemma. Därför tar vi bland annat ut svängarna när det är högtider: klär ut oss och dukar fint, säger Gabriella Gustafsson.
Kärlek och glädje är två ord som återkommer både i nomineringen som skickades in till Medborgarnas stjärna, och när Gabriella och Ewa-Lena själva beskriver sitt arbete.
– Vår grundtanke är att vi vill ge barnen lite extra kärlek. Man vill ge dem en trevlig stund under lunchen. Vi vill både få dem att känna sig trygga men också göra det lite lekfullt, säger Gabriella.

Tillsammans med skolans pedagoger har Ewa-Lena och Gabriella försökt att skapa en matsal där det känns lugnt och tryggt att äta sin lunch. En plats där glädje och bus visserligen hör hemma men inte höga ljudnivåer eller tjo och stim.
– Det absolut bästa med det här jobbet är när dörren till matsalen öppnas och alla härliga ungar kommer in, säger Gabriella….
– …eller när de går härifrån och tycker att det har varit jättegod mat, jag tycker att det känns så bra att se dem nöjda och glada, fyller Ewa-Lena i.

Eleonora Amorelli

Om medborgarnas stjärna

Medborgarnas stjärna är ett nytt pris som instiftades 2021. Alla som bor och verkar i Krokoms kommun eller kommer i kontakt med kommunen på annat sätt får nominera. Priset kommer delas ut vartannat år och vinnaren koras i samband med medarbetardagarna.


De nominerade ska på något sätt ha utfört sitt arbete på ett sätt som gjort tillvaron enklare, tryggare eller rikare för dig som bor i kommunen. Vinnare 2021 är Kostpersonalen i Aspås skola.


Finalisterna i Medborgarnas stjärna 2021:

  • Städpersonalen, kost och städ
  • Selma och Lisa Stolt, Solbacka
  • Kostpersonalen, Aspås skola

Meny