Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Vikten av att mötas

Fyra blonda tjejer som spelar videospel och ler på ungdomsgård

Elvira Brendt, Stella Larsson och Ella Wängman gillar att vara på nyöppnade fritidsgården i Nälden. Norma Bergström är fritidsledare och en av initiativtagarna till att fritidsgården i Nälden blev verklighet.

Känslan av gemenskap, en vi-känsla och lite mer glans på tillvaron. Det går säga mycket om vikten av mötesplatser. Just nu, i spåren efter pandemin, kan man säga att det där med att surra ett tag– det är viktigare än någonsin.

– Nu dyker kärngänget upp, säger Bengt-Ove Johansson och tittar ut från fönstret i Krokoms kyrka.
Bengt-Ove arbetar ideellt på Svenska kyrkans Café Hopp dit människor kommer från hela kommunen för att fika och umgås. Janne Norberg åker färdtjänst från Alsen två gånger i veckan då caféet är öppet.
– Jag pratar med chauffören hela vägen hit och sen surrar jag en massa strunt här tills de stänger. Visst blir det dyrt för kaffet när färdtjänsten kostar 200 kronor, men det här är det bästa jag vet, säger han och skrattar.

Café Hopp drivs som en del av Svenska kyrkans sociala arbete. Diakon Helen Sjödin och diakoniassistent Kerstin Gustavsson ser att caféet i första hand är en mötesplats där mötet med människor är det viktigaste.
– Tonvikten ligger på att människor ska känna sig sedda och respekterade här. Kommer någon ensam så finns det alltid någon som sätter sig bredvid, säger Helen.
Här erbjuds man att vara delaktig om man vill det och alla är välkomna oavsett tro. Det är billigt fika för att alla ska ha råd och det är precis som Bengt-Ove säger:
– Man ska aldrig förringa småprat och socialt umgänge.

Norma Bergström är fritidsledare på nyöppnade fritidsgården i bygdegården i Nälden. I höstas var Norma med och anordnade en pizzakväll för ungdomarna i byn som en del i medborgardialogen. Det enda de hade på sin önskelista var en fritidsgård. I mars kunde deras önskan uppfyllas.
– Om man inte spelar hockey eller fotboll finns inte så mycket att göra här, vårt mål är att de unga ska välja att stanna i Nälden. Då är det viktigt att de får den där bykänslan av att vi hör ihop, säger Norma samtidigt som kvällens tre första ungdomar dyker upp.

Tonvikten ligger på att människor ska känna sig sedda och respekterade här

Ella Wångman, Stella Larsson och Elvira Brendt gillar att vara på fritidsgården.
– Man kan hitta nya vänner här och det är kul att hitta på grejer tillsammans, säger Stella.
I Ås finns det också en ny fritidsgård och just nu spelas det pingis. Elias Lingblom går nian i Ås och han utmanar just nu fritidsledarna Johan Magnusson och Dennis Ehnwall i bollsporten.
– Jag är ofta här för jag tycker det är roligare att ha grejer att göra i stället för att bara ligga hemma, säger Elias.
Dennis tycker att fritidsgården är viktig.
– Här är de inte skolkamrater utan det blir en bredare grund för identifikation, säger han.

Idén kom på ett PRO-möte. Alla saker låg i påsar och känslan var att det var konstigt att ha en förening, men ingen plats att vara på.
– Jag ringde kommunen och blev så positivt överraskad, de har varit så stöttande i detta, berättar Britt Inger Blad Sörensdotter.
Vi befinner oss i Änge nu och i den nya lokalen för PRO Offerdal Alsen kommer det att renoveras och kommunen går in och täcker hyran under två år. Lokalen är tänkt att fungera så att alla föreningar ska kunna nyttja den. Annica Sörensdotter är ordförande och hon är glad att föreningen nu med sina 230 medlemmar äntligen får en plats att hänga på.
– Den sociala samvaron är det viktigaste, det är superviktigt för de ensamma pensionärerna, man behöver prata och diskutera allt möjligt, säger hon.

Med hälsocentral, affär, gym och apotek utanför lokalen kunde inte läget vara bättre. Nu är det bara fantasin som kan sätta stopp på allt de kan hitta på i lokalen. Studiecirklar, kortspel, mopedkvällar är givna förslag. Alla skrattar när någon föreslår ett raveparty. De är överens om att det inte behöver vara så märkvärdigt utan mer att gå hit, koka en kopp kaffe och surra ett tag. Viktigast av allt är att få med de som sitter hemma om dagarna.
– Annars blir det långa dagar, men kan man knyta upp att det blir någon aktivitet blir det lite glans på tillvaron, säger Britt Inger Blad Sörensdotter.

Fakta: det finns pengar att söka

Föreningar och organisationer som vill skapa mötesplatser kan söka stöd hos kommunen. En mötesplats kan vara inom fyra väggar, men också en aktivitet. Kontakta Louise Öhnstedt eller Erika Jonsson på telefonnummer 0640-161 00 för mer information.

Café Hopp öppnade i september i fjol och hit kommer många för att fika och träffas. Janne Norberg är här varje gång och Helen Sjödin arbetar som diakon. Bengt-Ove Johansson arbetar ideellt på mötesplatsen och i dag finns det tårta på fikabordet. – Sista torsdagen i månaden firar vi de som fyllt år, då sjunger vi och hurrar för dem, berättar Helen Sjödin.

Två killar spelar pingis

I februari i år öppnades Ås fritidsgård där Dennis Ehnwall och Johan Magnusson arbetar som fritidsledare. Båda tycker att deras roll är att finnas till för ungdomarna. Tanken är att verksamheten ska vara mobil så att de kan hitta på saker utomhus också. Elias Lingblom är ofta på fritidsgården och han drömmer om att fritidsgården kan ordna ett EPA-garage.

Pensionärsföreningen

Berit Hoflen, Gunnel Nilsson, Anita Poli, Annica Sörensdotter, Katy Olsson, Leif Frestadius, Britt Inger Blad Sörensdotter och Annika Prestberg sitter i styrelsen för PRO Offerdal Alsen. Nu ska föreningen äntligen få en mötesplats i Änge. Annica Sörensdotter som är ordförande, är glad över satsningen från kommunen. – Jag saknar inte delarna i mitt gamla jobb men jag saknar det sociala och diskussionerna. Att få andra infallsvinklar och bråka lite med sina egna tankar, det tror jag att man verkligen behöver, säger hon.

Meny