Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Perfekt matchade anställningar i Krokom

Kristina ger råd om jobb till person

Ett viktigt uppdrag som kommunen har är att hjälpa personer som har svårt att på egen hand komma ut i arbete. Detta vinner alla på – både de arbetssökande och arbetsgivarna. Följ med till Arbetsmarknadsenheten där Lena och Kristina berättar om hur de jobbar!

På Arbetsmarknadsenheten hjälper Lena Andersson och Kristina Österlind personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att få jobb. Det kan till exempel handla om personer med något slags funktionsnedsättning, som behöver hjälp med att hitta en anpassad anställning. Vinsterna är flera – personen själv får en meningsfull arbetsuppgift och kan försörja sig, samtidigt som arbetsgivaren får anställa någon som har blivit handplockad för jobbet. En lyckad anställning blir en fullträff, särskilt med tanke på att många branscher har svårt att hitta folk.

Personlig matchning gör susen

– Vi lär känna personerna på djupet för att kunna matcha dem med det jobb som passar bäst. Det är A och O, säger Kristina som berättar att de personer de arbetar med kan bli en otrolig tillgång på arbetsplatsen när de hamnar på rätt ställe.

– Det handlar om att hitta rätt arbetsplats. Även den som har varit borta från arbete länge vill jobba, och när den personen får ett jobb som de trivs med betyder det mycket.

Ofta börjar jobbmatchningen med att personerna åker ut på studiebesök i grupp eller enskilt.

– Arbetsgivarna i Krokom är väldigt generösa med att låta oss komma på studiebesök, berättar Lena Andersson och fortsätter:

– Det är värdefullt för personerna vi jobbar med att få komma ut på olika arbetsplatser och se hur man arbetar där.

Om det finns intresse hos både arbetsgivare och arbetssökande går de sedan vidare till en intervju, och om den faller väl ut kommer parterna överens om hur tjänsten ska utformas på bästa sätt. Därefter börjar den nyanställde oftast med arbetsträning en period före själva anställningen. Ofta är anställningarna berättigade till stöd från Arbetsförmedlingen, till exempel stöd för nystartsjobb eller lönebidrag.

Stödet fortsätter under anställningen

En viktig del i Kristinas arbete är att fortsätta att stötta arbetstagaren och arbetsgivaren under anställningen. Hon hjälper till att hitta arbetssätt som fungerar, lösa eventuella konflikter och bolla frågor. Om anställningen inte fungerar alls hjälper hon också parterna att få ett bra avslut.

– För arbetsgivare är det tryggt att vi finns kvar som stöd även efter att de har anställt personen, säger Kristina.

Fler arbetsgivare behövs

I Krokom är det ett jämnt flöde av personer som kommer till Arbetsmarknadsenheten för att få hjälp med jobb. Däremot behövs det fler arbetsgivare som anmäler intresse för att anställa personerna. Eftersom många inte har körkort är det extra viktigt med en arbetsplats som ligger nära hemmet.

– Vi har många jättebra arbetsgivare i Krokom som vi samarbetar med. Dock behöver vi fler, särskilt sådana som erbjuder praktiska eller administrativa jobb. Särskilt i ytterkanterna av kommunen skulle vi behöva praktiska jobb, till exempel fastighetsskötare eller budbilschaufför, berättar Kristina.

Vill du som arbetsgivare veta mer?

Kontakta Arbetsmarknadsenheten på arbetsmarknad@krokom.se så hör de av sig till dig.

Meny