Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Nu drar Sommarlovs-entreprenörerna igång

alla sommarlovsentreprenörer står uppställda för bildtagning

Att Krokom är en företagstät kommun är redan välkänt, och entreprenörsandan verkar föras över till nästa generation. När kommunen nu arrangerar sommar­lovs­entreprenörerna för nionde gången är intresset fortsatt stort.

Inte mindre än 16 ungdomar från Krokoms och Bergs kommuner har varit på kick-off på Birka folkhögskola, där de under fyra dagar har fått lära sig grunderna i hur man driver företag.

– Veckan har varit rolig och trivsam. Jag har lärt mig mycket som jag kommer ha med mig både nu i sommar och resten av livet, berättar Tina Wolgers som kommer att driva ett hantverksföretag där hon säljer egendesignade kökshanddukar.

– Jag rekommenderar andra att testa att vara sommarentreprenör, för du kommer att växa som människa och få den hjälp du behöver för att klara dina mål, fortsätter hon.

Sommarlovsentreprenörerna är en chans för ungdomar mellan 15–20 år att förverkliga sina idéer, oavsett om det handlar om att driva café, arrangera barnaktiviteter eller att erbjuda IT-tjänster. Lönen är densamma som för ett ordinarie feriejobb, men med ett mervärde som inte går att mäta i pengar då det ger kunskap och erfarenhet som ungdomarna har nytta av på många olika sätt framåt i livet. De får med sig grunderna i företagande, såsom affärsutveckling, företagsekonomi och marknadsföring.

Ungdomskultursamordnaren Mathilda Bergsmo kommer tillsammans med några andra att ta dessa unga entreprenörer under sina vingar, och se till att de får bästa möjliga förutsättningar. Efter introduktionsveckan på Birka ska ungdomarna nu ut och testa sina företagsidéer på spridda håll i kommunen, och sedan blir det återsamling i slutet av sommaren för att summera erfarenheterna.

– Vi sparkar inte bara ut dem i verkligheten, utan finns med som handledare under hela sommaren och får följa deras utveckling, vilker är fantastiskt roligt, säger Mathilda Bergsmo.

– Det finns såklart utmaningar att möta, bland annat tycker många att kontakten med myndig­het­erna är lite läskig. Vi jobbar mycket med att peppa och stärka dem i att våga och det är häftigt att se hur de utvecklas under de här veckorna, både enskilt och som grupp, berättar Matilda vidare.

Nu uppmuntrar hon alla att stötta och välkomna de unga entreprenörerna som finns spridda ute i bygderna. På kommunens hemsida och i sociala medier kommer det komma information om var sommarlovsentreprenörerna finns och om deras olika verksamheter.

Meny