Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Nytt företag flyttar in i Andritz Hydros lokaler

bild på fabriken i Vaplan

Glädjande nyheter – ett nytt företag flyttar in i Andritz Hydros tidigare lokaler i Vaplan och drar igång sin verksamhet den 1 januari.

Det var en tung dag när Andritz Hydro offentliggjorde att de skulle lägga ned verksamheten i Vaplan och sälja lokalerna. Även om verksamheten på senare år minskat i omfattning och antalet anställda var långt ifrån glansdagarnas, utgjorde verkstaden i den stora blå byggnaden en av ortens viktigaste arbetsgivare och symboliserade Vaplans industriepok som pågått sedan 1839.

Dock dröjde det inte länge förrän Andritz Hydros lokaler väckte intresse. Den nybildade sundsvallskoncernen J.E.A.R Industrial Specialties AB, med tre företag knutna till sig, såg chansen att starta ett fjärde i Vaplan.

– Vi såg att där fanns fantastiskt kompetent personal, fina unika lokaler och bra maskiner. Det var en jättebra möjlighet för oss eftersom vi har varit intresserade av att komma in på vattenkraftsmarknaden, berättar Anders Rönnqvist. Han kommer att bli VD på det nya företaget som kommer att heta Waplans Mekaniska Verkstad, precis som det företag som köptes upp av Andritz Hydro.

– Vi köper fastigheten och maskinerna och anställer den personal som fanns kvar i slutet av Andritz verksamhet. Det är sju personal det handlar om, men vi hoppas kunna anställa fler på sikt. Det beror så klart på kundunderlaget. Vår plan är att bredda verksamheten till att inte bara verka inom vattenkraft, utan även göra jobb mot vindkraften, gruvindustrin, massaindustrin och kanske även kärnkraften. Precis som det var på gamla Vaplanstiden, säger Anders Rönnqvist.

Den 1 januari drar Waplans Mekaniska Verkstad igång sin verksamhet. Det kommer att bli trevligt att se det lysa i Vaplansverkstadens fönster igen!

Meny