Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Bra service från underleverantörer på plats

bil i snö

I Krokoms kommun finns inte bara en tillförlitlig tillgång till grön el till konkurrenskraftigt pris. Här finns också resurser i form av kompetens hos underleverantörer. Företaget Jemtek som har tecknat underhållsavtal med tre vindkraftparker i området är ett exempel.

- Vi har ett underhållsuppdrag för elnätet på tre siter som Vasa Vind har byggt och äger – Åskälen, Munkflohögen och Raftsjöhöjden. Totalt handlar det om elnätanläggningen för 134 vindkraftverk, det är ca 20 mils 36kV ledningsnät, tre fördelningsstationer, några kopplingsstationer och en hel del kabelskåp berättar Roger Jönsson, vd Jemtek.

Uppdraget innebär dels rondning en gång i månaden för att se till att allt fungerar som det ska, dels beredskap årets alla dagar och timmar.

- Vi besöker fördelningsstationerna och kopplingsstationerna och utför tillsyn. Vi har en checklista som vi går igenom och om något inte fungerar så kan vi fixa det också. När det gäller beredskapen så är det sex personer som var sjätte vecka har beredskap och vindkraftsbolagets egna anställda ute på siter kan snabbt kalla in oss om något inträffar eller om det är planerade arbeten som ska utföras, berättar Roger Jönsson.

Eftertraktad kompetens

Jemtek är specialiserad på elkraft och elnät. På företaget arbetar elmontörer med elnätskompetens, elektriker med kompetens inom vattenkraftstationer samt vindkraftstekniker. Det är eftertraktade yrkesgrupper och kompetensförsörjning är en ständig utmaning. Företaget har dock lyckats bra och medarbetarstyrkan har nästan fördubblats det senaste året, idag har Jemtek runt 20 medarbetare.

Ett långsiktigt löpande uppdrag som underhållsuppdraget för vindkraften är en bra bas för ett växande företag.

- Det ger oss en trygghet, både som företag och för de anställda. Vi vet att uppdraget löper på under flera år och att det ger merjobb. Det är otroligt värdefullt, säger Roger Jönsson.

Stor potential i kommunen

Roger ser också potential i fler etableringar i Krokoms kommun och fler uppdrag för Jemtek.

- Jag är väldigt optimistisk. Elintensiva industrier som till exempel batterifabriker, serverhallar och olika typer av vätgassatsningar ligger i tiden. Och Krokoms kommun borde vara attraktiv för etableringar, här finns elkapacitet och markområden till konkurrenskraftiga priser samt även kompetens hos lokala företag.

Enligt Roger är också Krokoms kommun en bra kommun att driva företag i. Något som också skulle vara en fördel för de som är intresserade av att etablera verksamhet i kommunen.

- Jag tycker att Näringslivskontoret verkligen är lyhörda och på tårna. Det finns bra stöd att få för den som är intresserad.

Meny