Artikeln kan vara inaktuell
Diversifiering– i näringslivet och hos enskilda företag
– framgångsfaktorn för Krokoms näringsliv
Känslan för bygden, sina medmänniskor, sina medarbetare och det goda livet. Det summerar Krokoms diversifierade näringsliv. Här är fler människor självförsörjande än i någon annan av länets kommuner. Företagarnas engagemang, drivkraft och kärlek till bygden är något näringslivsutvecklare Gunilla Gisslén imponeras av varje dag på jobbet.
– Vi har ungefär 1200 personer som försörjer sig på sitt företagande. Av dem har endast 40 stycken tio anställda eller fler. Det innebär att hela vår kommun kryllar av små- och mikroföretag. De är drivna, kreativa, har ett stort hjärta för sin bygd och ofta kombinerar de företagarrollen med att vara eldsjälar och aktiva medborgare som bidrar till bygdens utveckling, säger Gunilla Gisslen, näringslivsutvecklare i Krokoms kommun.
De stora företagen är viktiga motorer i kommunen. Företag som Föllinge svets och mekan, Hallströms Verkstäder, INAB, Jemtel, Trangia och Andritz med flera, alla skapar arbetstillfällen, skatteintäkter, levande bygder och service till byborna.
– Det häftiga med Krokom är just diversifieringen, alltså att vi har så många olika företag. Små och stora, verkstad och turism, jordbruk och handel. De stora är vår bas som gör att många människor i kommunen hittar sin försörjning. Men de små är minst lika viktiga för de är så många, säger Gunilla Gisslén.
Ett av alla små företag är Winterlia gård i Laxviken. För Johan och Erika Winterlia som driver gården är diversifiering och självförsörjande viktigt.
– Fåren är basen i allt vi gör men vi skapar hela tiden nya produkter av det fåren ger. I vår butik är 90 procent av allt vi säljer tillverkat av någon del av fåren. Ull, skinn och kött, säger Johan Winterlia.
Den extremt torra sommaren 2018 när betet inte växte och foder inte gick att köpa minskade Johan och Erika antal får från 230 till 100. Idag har de 45. Torkan blev en ögonöppnare vilket gjorde att de började fokusera på fler delar än bara köttproduktion.
– Vår dröm har varit att bli självförsörjande och inte beroende av någon annan. Att vi gör så många olika saker har nästan blivit tvunget när man bor här. Det har ställt kreativiteten på sin spets men jag tycker om att tillverka grejor och det kommer nya idéer hela tiden. Jag drejar, tovar, syr i skinn och en del annat, säger Erika Winterlia.
Erika och Johan menar på att det finns plats och möjlighet för många fler att göra det val de har gjort. Bo, leva och försörja sig på sin gård.
– Absolut! Det sitter i viljan och att inte stirra sig blind på lönespecifikationen som kommer varje månad. Man måste helt enkelt riva av trygghetsplåtstret. Ibland är det tufft men det är då vi blir som mest kreativa. Att starta ett helt nytt företag tar ofta några år, likaså har det varit för oss. Nu börjar folk veta vilka vi är och söker aktivt upp oss, vi har börjat få snurr på verksamheten och det känns jättekul! Säger Johan Winterlia.