Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

I Krokom löser företagen sina utmaningar

– framgångsfaktorn för Krokoms näringsliv.

Big river camp

Big river camp.

Svenskt Näringsliv presenterade nyligen en rapport kring svenskarnas möjlighet att försörja sig själva. 75 procent av de arbetsföra svenskarna är självförsörjande, 77 procent av jämtarna är detsamma. Men hela 82 procent av de arbetsföra krokomsborna är självförsörjande.

– Det är såklart glädjande att vi i Krokom har en hög självförsörjningsgrad, det innebär att invånarna i Krokom oftare jobbar än lever på bidrag. Jag tror till stor del att vi har näringslivet att tacka för det, säger Gunilla GIsslén, näringslivsutvecklare på Krokoms kommun.

Enligt kommunens egen statistik är företagandet det som sysselsätter flest personer i Krokoms kommun. Av kommunens alla skatteintäkter kommer 33 procent från människor anställda i småföretag.

– Förutom att de är duktiga, energiska och drivna så är de också påhittiga och riktigt entreprenöriella. De flesta ”löser” sin situation och varje dag imponeras jag våra fina företagare för deras idéer och kreativitet. Big River Camp i Storåbränna är ett av de företag som jag imponerats av, särskilt nu under pandemin eftersom de befann sig i en bransch som blev hårt drabbad, säger Gunilla Gisslén.

Berne och Annica Brenje som driver turistanläggningen Big River Camp befann sig i en utvecklingsfas när pandemin kom. När antalet gäster minskade kraftigt och företaget började gå på halvfart såg Berne att den största faran för honom skulle vara att mista sina medarbetare.

– Jag valde att själv kliva av och inte belasta bolaget med min lön utan valde att i stället starta upp ett annat företag som jag såg hade potential under de rådande omständigheterna, säger Berne Brenje.

Tillsammans med några delägarkollegor startade Berne Linjepartner som jobbar med vegetationsröjning efter järnvägen. I Linjepartner är de nu sju anställda plus några medarbetare på timmar.

– Vi funderade lite av och till men sedan var det bara att köra. Då vi är flera delägare hade vi olika kompetenser att bidra med och fick snabbt ruljangs på verksamheten så vi har haft fullt med jobb hela tiden, säger Berne Brenje.

Även om Linjepartner rullar på bra så längtar Berne och Annika på att Big River Camp ska få mer av deras uppmärksamhet.

– Vi måste låta vintersäsongen passera så ser vi om det hämtar sig snabbt eller om det blir några bakslag. Men jag hoppas kunna satsa mer på Big River Camp, det ligger mig varmt om hjärtat. Linjepartner och ytterligare några företag jag har rullar på och det känns kul och bra att ha många järn i elden, säger Berne Brenje.

Berne kanske exemplifierar varför Krokoms kommun har en hög självförsörjningsgrad, krävs det så väljer många företagare att satsa, tänka om och vara kreativ för att lösa situationen.

Meny