Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Sommarjobb en viktig erfarenhet för unga

Tjugo ungdomar över 18 år fick sommaren 2021 feriejobb inom förskolan. 2022 hoppas vi pandemin är över så att även de yngre får chansen till de populära platserna. En tjej som innan var tveksam till att välja att jobba med barn sa att hon skulle nu hade en framtidsplan att utbilda sig till förskollärare.

I år har rekordmånga ungdomar sökt feriepraktik i Krokoms kommun! Totalt sökte 483 personer och tack vare rekordmånga platser fick hela 312 ungdomar en praktikplats. Utöver det har tjugo ungdomar drivit eget företag i sommar.

Malin Sjöblom är arbetskonsulent i Krokoms kommun och hon är tacksam över att så många ställde upp och var villiga att ta emot feriepraktikanter i sommar.

Tack vare ett intensivt arbete gentemot företag och
föreningar har fler platser kunnat erbjudas i sommar

– Jag vill tacka alla föreningar, företag och kommunala arbetsplatser som ställde upp i sommar. Det är stora barnkullar nu och vi behöver många platser om alla ungdomar ska få sommarjobba. Vi räknar med ett ännu större söktryck nästa sommar, säger hon.

Pandemin har påverkat möjligheterna att erbjuda feriepraktikplatser inom förskola, vård och omsorg. Tack vare ett intensivt arbete gentemot företag och föreningar har fler platser kunnat erbjudas i sommar – pandemin till trots.

– Vi har spridit information via sociala medier, blivit intervjuade i radio, mejlat samtliga företag som tagit emot ungdomar tidigare år och påmint om möjligheten att ta emot feriepraktikanter. Det gav resultat och det är vi jätteglada för, säger Malin Sjöblom.

Att vara sommarlovsentreprenör är ett jättebra sätt
att lära sig grunderna i att driva ett eget företag

Ett annat sätt att sommarjobba är att driva eget företag inom ramen för konceptet sommarlovs­entre­pre­nörer. Sanna Hestner är ungdomskultursamordnare och hon berättar att det har varit tjugo ungdomar som har drivit eget företag i sommar. Totalt har det varit 13 olika företag igång och det har varit inom vitt skilda verksamheter, till exempel fotbollsskola, biltvätt, käpphästtillverkning och café.

– Att vara sommarlovsentreprenör är ett jättebra sätt att lära sig grunderna i att driva ett eget företag. Alla ungdomarna har haft en bra sommar och fått ny livserfarenhet av att ha drivit sitt alldeles egna sommarföretag, säger Sanna Hestner.

Bild 1: Alma Leijonklo och Thea Edlund, Ås fotbollsskola Bild 2: Alice Aspman, Rifas käpphästar Bild 3: Felicia Caarls, Invändig Biltvätt Bild 4: Nils Holmlund och Melivin Engström, Ås fotbollsskola Bild 5: Elin Kleven och Saga Leyonberg, Ås Hamncafé Bild 9: Alice Aspman, Rifas käpphästar Bild 13: Felicia Caarls, Invändig Biltvätt

Meny