Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Det våras i Änge

Tre personer står utanför en byggnad med tårtor och bakelser på fat

En solskenshistoria så här långt. Erica Jansson, Ylva och Björn Forsankar och Annaclara Faktus Roxström hade fullt upp när Fjällkonditoriet öppnade i Änge.

Offerdal växer så att det knakar, och för centralorten Änge sker det flera spännande etableringar. Torsdagen 25 mars var symbolisk på många sätt, då Fjällkonditoriet firade sin öppning med smakfulla erbjudanden. Snart får de ännu en satsande företagare som granne – nämligen en tandläkare.

Det är sannerligen omständigheternas sötaste mekanismer som verkar i Änge just nu. Vi ska absolut inte påstå att orten varit slumrande tidigare, men de senaste åren framstår allt mer som ett första kapitel i en framgångssaga.

ICA Änge blomstrar, byggvaruhuset Änge Park har gått bättre än någonsin, anrika Änge Chark expanderar mitt under pågående pandemi och runt hörnet storsatsar skidanläggningen Almåsa. Och förstås – varje stolt samhälle bör naturligtvis ha en egen sockerbagare och tandläkare.

För en utomstående betraktare verkar det nästan regisserat, snudd på beräknande, att ett konditori och en tandläkare slår upp portarna bredvid varandra samma år, men båda aktörerna intygar att de lockats till Änge av egna anledningar.

– Vi äger redan ett hus i Önet i Offerdal, och det var naturligt att jag började spana efter lokaler i Änge eftersom det inte fanns någon tandläkare här, berättar Maria von Beetzen när vi träffar henne utanför det gamla kommunkontoret på Ängevägen 18.

Maria har en gedigen karriär som tandläkare, och har redan rotat sig i bygden genom att jobba deltid på Folktandvården i Krokom. Att öppna egen mottagning faller sig också naturligt eftersom hon redan arbetat privat i Strängnäs.

Vilka förhoppningar har hon då på sin verksamhet i Änge?

– Att vi kommer att göra en stor nytta för tandhälsan, eftersom det inte funnits någon tandläkare här sedan Folktandvården stängde (2010). Det finns ett stort upptagningsområde och vi kommer att ha fullt upp, säger Maria som poängterar att det var den storslagna naturen i kombination med friluftsintresset som gjorde att valet föll på Offerdal.

Hon berömmer också kommunen och dess bostadsbolag för draghjälpen inför sin etablering.

– Det har varit ett jättebra bemötande från dem, och det märks att Krokom är en företagsvänlig kommun.

Planen är att Maria och hennes team ska slå upp portarna i augusti, och då blir det garanterat ett och annat fikabesök hos deras grannar på Fjällkonditoriet.

Och sockerbagarna som vi pratar om har varit i den berömda smeten tidigare. Ylva och Björn Forsankar från Oviken är något av kändisar i branschen, där de bland annat vunnit utmärkelsen Guldstjärnan i Bergs kommun.

Satsningen i Änge är i själva verket en tårtbit i en större satsning, där de parallellt öppnar verksamhet i Mörsil. Och då hör det till saken att de redan driver konditorier i Myrviken och Storlien.

Änge är alltså i ett gott sällskap – och när Fjällkonditoriet öppnade på självaste våffeldagen så väntade ivriga kunder utanför lokalen, där det tidigare huserat en asiatisk restaurang. Solen sken så skarpt att det knappt gick att hålla ögonen öppnar under fotosessionen, och utemöblerna blev snabbt upptagna.

Begreppet smakstart är nästan i underkant.

– Vi tror på både Offerdal och den övriga landsbygden, att det är här det växer. Vi tror också på att satsa sig genom den här pandemin, är Björn och Ylva samstämmiga om.

Samtidigt som de första kunderna rullade in så fylldes det på med både bakverk, etiketter, skyltar och annan inredning. Tanken var att smygstarta för att slippa trängsel, men frestelsen blev nog för stor från den sötsugna allmänheten. Personalen Annaclara Faktus Roxström och Erica Jansson hade fullt upp i köket, och alla var nyfikna på vilka bakverk som skulle gå åt först.

– Tanken är att ta fram någon specialare för just Offerdal, men vi vill se vad som fungerar och sedan anpassa oss efter det. Däremot kan man redan nu beställa tårtor, mackor och annat för avhämtning, hälsar Ylva.

– Offerdalingarna får helt enkelt säga vad de vill ha. Kanske är det läge för en matsäck som riktar sig till fiskare, på samma sätt som vi har jägarpåse i Storlien, funderar Björn.

Till att börja med så kommer det att vara 1 heltidsanställd och 3 timanställda på konditoriet, vilket innebär att det tillsammans med teamet på tandläkarmottagningen blir närmare 10 nya arbetstillfällen i ett svep.

Text och foto Anders Lundin

Flytta hit? Läs mer om våra 193 byar där livet växer!

Leende kvinna i orange tröja blickar in i kameran

Maria von Beetzen vill göra en insats för tandhälsan i Offerdal, och i augusti öppnar hon och hennes team en mottagning i Änge.

Meny