Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Krokoms portfabrik satsar hållbart

två personer i en fabrikslokal

Det är kanske inte konstigt att Krokoms Portfabrik har gott samvete. Här tillverkas nämligen Sveriges mest isolerade garageport. Dessutom har företaget genomgått en energieffektivisering som är enorm.

Grundaren och ägaren Jonas Nord står och håller upp dörren för att välkomna till Krokoms Portfabrik. Nej, han har inte blivit extrem vad gäller att spara på ström. Rumstemperaturen kan fortfarande sänkas en grad konstaterar han. Men det är stora energiåtgärderna som han gjort i det gamla bussgaraget på Snickerivägen 8 i Krokom, insatser som gett både gott samvete och en bättre plånbok.

Det är millimetrarna som avgör. Jonas Nord kom på att han ville tillverka portar och köpte lite hastigt och lustigt ett aktiebolag för tio år sedan utan att egentligen förstå vad som stod på inventarielistan. Första industriportbeställningen monterade han med hjälp av sin 14-åriga dotter och levererade den redan dagen efter till en mycket förvånad och imponerad kund. Några år senare när personalen skulle åka till Belgien för att besöka en underleverantör köpte han en limousin istället för flygbiljetter, då det var samma pris. De körde ner med svenska flaggan viftandes på framflyglarna på bilen. Det var där millimetrarna avgjorde företagets riktning. Numera är de ensamma på marknaden om att erbjuda Sveriges mest isolerade garageport. De har revolutionerat en bransch som endast erbjuder 40 millimeters isolering i portarna medan Krokoms Portfabrik också gör 60 och 80 millimeter.

– Vi har haft kunder som ring och sagt att det blivit för varmt att jobba i lokalen efter portbytet, säger Jonas Nord och skrattar.

Numera är 14 personer anställda på Krokoms Portfabrik och Jonas Nord har lämnat över VD-rollen till Jonas Andersson. För sex år sedan bytte de lokal och byggde ut med 45 procents mer yta, men man halverade energiförbrukningen.

– De gamla portarna läckte som såll så vi bytte ut 16 stycken till portar med 80 millimeters isolering, berättar Jonas Nord.

Bergvärmesystemet gjordes modernare och ventilationen förbättrades. Ramprojektet Energieffektiva företag-Jämtland Härjedalen gjorde det möjligt för Krokoms Portfabrik att fortsätta sin energieffektiva väg.

­– Det har varit fantastiskt bra. Vilka lyhörda experter och vilket engagemang det varit från projektledarna, säger Jonas Nord.

Syftet med projektet är att stödja investeringar som effektiviserar energianvändningen i företag. Till en början gjordes en Energikartläggningen som visade att fabriken kommer att effektivisera sin energianvändning med cirka 76 200 kWh. Det är som energibehovet för fyra villor. De fyra sista portarna byttes ut, belysningen byttes till ledlysrör, det sattes in nya pumpar för befintliga värmepumpar och det installerades fläktluftvärmare. En kostnad på nästan en miljon där ungefär hälften kom via stöd från ramprojektet.

– Just nu är det för tidigt att se effekterna av det vi gjort men det är helt klart mätbart i pengar, det kommer mer än halvera våra kostnader.

Även om vi pratar energieffektiviseringar och Jonas Nord gärna visar skoterportar och stålskenor så är det i fikarummet som det viktiga finns.

– Det är de här som är styrkan, säger han och hälsar glatt på personalen som har sin förmiddagsfika.

Fakta om ramprojektet

Fakta om ramprojektet

Ramprojektet Energieffektiva företag - Jämtland Härjedalen har tilldelat investeringsstöd till 53 små och medelstora företag i länet för åtgärder som leder till energieffektivisering.

Totalt har över 53 miljoner kronor beviljats under en treårsperiod och energieffektiviseringen förväntas bli 8 700 MWh, det motsvarar den årliga energiförbrukningen för ungefär 4 000 elbilar.

Det går inte längre att söka stöd via ramprojektet, men möjligheten att söka stöd till energieffektivitetsåtgärder kvarstår.

www.regionjh.se/företagsstöd Länk till annan webbplats. hittar du mer information eller kontakta projektledare Sara Nordstrand på tel. 063-14 65 63.

Meny