Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Stort intresse för sommar­lovsentre­prenörerna

Tre kvinnor

Stolta handledare åt Krokoms unga sommarlovsentreprenörer, Gunilla Gisslén, Sanna Hestner och Louise Öhnstedt. Foto: Anders Lundin

Att Krokom är en företagstät kommun är redan välkänt, och entreprenörsandan verkar föras över till nästa generation. När kommunen nu arrangerar sommar­lovs­entreprenörerna för sjätte gången så är intresset större än någonsin.

Inte mindre än 16 ungdomar från Krokom har varit på kick-off på Wången, där de tillsammans med nio ungdomar från Bergs kommun under fyra dagar fått lära sig grunderna i hur man driver företag.

– Det här är jätteskoj och en superviktig signal. Intresset bland unga att driva företag ökar för varje år och då ska kommunen självklart göra allt för att stärka den växtkraften, säger närings­livs­rådgivaren Gunilla Gisslén.

Sommarlovsentreprenörerna är en chans för ungdomar mellan 15–20 år att förverkliga sina idéer, oavsett om det handlar om att driva café, arrangera barnaktiviteter eller att erbjuda IT-tjänster. Lönen är densamma som för ett ordinarie feriejobb, men med ett mervärde som inte går att mäta i pengar då det ger kunskap och erfarenhet som ungdomarna har nytta av på många olika sätt framåt i livet. Dom får med sig grunderna i företagande, såsom affärsutveckling, företagsekonomi och marknadsföring.

Tillsammans med Folkhälso- och kultursamordnaren Louise Öhnstedt och ungdoms­kultur­sam­ord­naren Sanna Hestner så kommer Gunilla att ta dessa unga entreprenörer under sina vingar, och se till att de får bästa möjliga förutsättningar. Efter ”kollo-veckan” på Wången så ska ungdomarna nu ut och testa sina företagsidéer på spridda håll i kommunen, och sedan blir det återsamling i slutet av sommaren för att summera erfarenheterna.

– Vi sparkar inte bara ut dem i verkligheten, utan finns med som handledare under hela sommaren och det är fantastiskt roligt att följa deras utveckling säger Sanna Hestner

– Det finns såklart utmaningar att möta, bland annat tycker många att kontakten med myndig­het­erna är lite läskigt. Vi jobbar mycket med att peppa och stärka dom i att våga och det är häftigt att se hur dom utvecklas under dom här veckorna både enskilt och som grupp, berättar Louise Öhnstedt.

Nu uppmuntrar de alla att stötta och välkomna de unga entreprenörerna som finns spridda ute i bygderna. På kommunens hemsida och i sociala medier kommer det komma information om var sommarlovsentreprenörerna finns och om deras olika verksamheter.

Anders Lundin

Meny