Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Åparken lockar med glasscafé

Två kvinnor med en skål gralss

Elisabet Tillas och Malvina Hagbjörk lockar med glass i stora lass på Glass Å parken i Ytterån. Foto: Anders Lundin

Från biljardhall till dansbana, och nu glasscafé. Klassiska Åparken i Ytterån har bytt skepnad igen – till något som ska falla både stora och små i smaken.

Sommar och glass är ett lika givet koncept som kalas och ballonger. Vad kan gå fel liksom, speciellt när det är smaker som tilltalar jämtarna lite extra?

Det är en trio lokala entreprenörer som satsar på ny verksamhet i smultronstället Åparken, som även ska få långväga besökare att stanna till i sommar för svalkande spis i Ytterån.

Det är Elisabet Tillas, Malvina Hagbjörk och Tony Zajac som länge smitt planer på att starta verksamhet i egen regi, och när alla tankar och visioner smält samman så blev det alltså ett glasskoncept under namnet Glass Å Parken.

– Vi har länge pratat om att öppna något i Åparken. Det är en fantastisk byggnad som helt enkelt inte ska stå igenbommad. Dessutom vill vi väcka nytt liv i Ytterån som kurort, tänk att det fanns fem hotell här en gång i tiden, säger Elisabet Tillas som uppenbart är intresserad av bygdens historia, inflyttad stockholmare som hon är.

Både Malvina och sambon Tony har ett förflutet inom restaurangbranschen, och när hon blivit arbetslös i samband med coronaviruset så fanns det inte så mycket att tveka på.

Malvina och Elisabet hade sedan tidigare gått en tvådagars glasskurs på Eldrimner, och nu får de alltså praktisera sina nyvunna kunskaper. Det kommer bli glass med extra fokus på tillbehör, såsom kakor, såser och andra smakrika dekorationer, gärna med jämtländsk touch. Det kommer även att finnas våfflor och annat fika, och dessutom varor från andra mathantverkare till försäljning.

– Tanken är att erbjuda en resa i Ytteråns historia och möjligheten att få något till livs, och då inte bara en vanlig glasstrut. Till det tänker vi erbjuda folk att spela krocket och andra aktiviteter, ett skönt häng helt enkelt, säger Martina Hagbjörk.

Anders Lundin

Meny