Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Örjan lämnar över heta stolen

Näringslivsrådgivare sitter framför en dator

Under de fem år som Örjan Wiklund har jobbat som närings­livsrådgivare har han och kollegan Gunilla Gisslén avverkat tusentals mil på kommunens vägar. Nu lämnar han Närings­livskontoret och går mot nya stråk och sysslor, nämli­gen som pensionär, speleman och kanske fiskare!

Örjans stol sätter sig nu Håkan Åsberg, som närmast kommer från Arbets­förmedlingen. Frågan är nu vad Gunilla och Örjan vill skicka med Håkan på resan framåt.

– Känslan är att företagen i Krokom mår och går bra. Det visar bland annat Synas mätningar gällande bästa tillväxt på, där Krokom ligger i topp i länet både 2017 och 2018. Vi har väldigt många kända varumärken som vi ska vara så stolta över. Det pratas mycket om inflyttning och nya företag, vilket naturligtvis behövs, men det är lika viktigt att vi månar om våra befintliga företag, resonerar Örjan.

Gunilla berättar om alla oanmälda företagsbesök som gjorts och som uppskattats av företagen. Som företagare är det positivt att få berätta om verksamheten och att få visa upp både anläggningar och produktion.

– Vi har många olika verktyg kring företagsstöd och rådgivning och vårt nätverk är brett så vi försöker verkligen på många olika sätt att nå ut och skapa bra relation och god dialog. Att få en inblick i företagens osminkade vardag är viktig för oss alla, och även vår möjlighet att lotsa in i kommunens olika förvaltningar, säger Örjan.

En trend är att allt fler företagare kan jobba hemifrån, åtminstone där fiber­utbyggnaden är färdig. Och förmågan att stå på flera ben kommer fortsätta vara avgörande för många företag på Krokoms vidsträckta landsbygd, tror både Örjan och Gunilla, som vill beskriva Krokoms företagare som stolta och kreativa.

Örjan framhåller även sina fantastiska kollegor, och när vi pratat en stund framgår det tydligt att de alla hamnat på sina drömjobb. Frågan är förstås vad han ska fylla dagarna med som pensionär?

– Först vill jag landa i det, det kommer ju att bli en stor omställning främst då socialt. Men jag har ju min familj och mina barnbarn, mina längdskidor och en fiol som jag börjat plåga min omgivning med. Och sedan tänkte jag kanske börja fiska mer!

Gunilla frågar Håkan vad han tror om sitt nya uppdrag som hennes kollega?

– Jag är ivrig på att få sätta igång, jag gillar också spontanbesök vilket jag använde i min roll på arbetsförmedlingen. Företagskontakter är en väldigt stor del av det jag har jobbat med på senare tid. Om jag själv får välja vill jag bara hälsa på företagare och utvecklingsgrupper första tiden, säger Håkan.

– Jamen, då ger vi väl oss ut på vägarna redan i januari då. Du och jag ska nog också kunna köra tiotusen mil i kommunens bil, säger Gunilla glatt.

Anders Lundin

Meny