Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Full fart i Nälden

Ett antal personer som arbetar på olika företag

Företagarandan gror i Nälden. Längst fram sitter Per Tronders och Annika Ovin, Tandhälsan, samt Hans-Ove Ström, Ingeborg Själander och Tina Stafrén, Frösö Handstryck. Bakre raden från vänster: Linda Carlsson, Lina Svensson, Ingrid Nilsson och Kristina Jahrehorn, Tandhälsan, samt Jessica Jonsson och Martina Jonsson, Restaurang Kroken. Foto: Susanne Kvarnlöf.

Frösö Handtryck och Restaurang Kroken är nyinflyttade medan Tandhälsan är inne på sitt femtonde år. Att bidra till en levande bygd, hjälpa människor och våga mer, är olika mål som företagarna har. Gemensamt för alla tre är att kvali­teten är i fokus.

Det satsas, expanderar och växer i Nälden. Johan Hallström och Tina Stafrén som köpte Frösö Handtryck för tre år sedan, har bytt utsikt från kontorsfönstret.

– Numera tittar jag på trädtoppar och Faxån istället för en parkering på Frösö Park. Det finns något fint i att verka på en mindre ort, här hamnar vi i ett sammanhang och här bor folk, säger Tina Stafrén.

En spännande nyhet till vintern är att Frösö Handtryck samarbetar med Segebadenpulkan

Det har tagit tid för Johan och Tina att våga satsa på sina idéer med företaget, men nu känner de att de är på gång.

– Flytten till Nälden ska skapa ekonomiska förutsättningar för att vi ska göra det vi tror på och det vi tycker om vad gäller design, fabrik och försäljning, säger Johan Hallström.

En spännande nyhet till vintern är att Frösö Handtryck samarbetar med Segebadenpulkan och gör tyget ”Fjäll” till kapellet. Till sommaren kanske de även kommer att starta upp en fabriksbutik.
– Vi kanske kan bli ett besöksmål igen, säger Tina Stafrén.

I över tre år drev systrarna Jessica och Martina Jonsson caféet på Magneten i Krokom, men hela tiden fanns längtan efter att laga mer mat då båda är utbildade kockar.

På andra sidan Faxån förbereds lunch i köket. I över tre år drev systrarna Jessica och Martina Jonsson caféet på Magneten i Krokom, men hela tiden fanns längtan efter att laga mer mat då båda är utbildade kockar. Frågan från Nils-Åke Hallström hade legat och grott under lång tid innan de tackade ja till att driva restaurangen på Hallströms Verkstäder. I september blev drömmen verklighet och Restaurang Kroken öppnade.

– Vi tror på det här och man måste våga prova, säger Jessica Jonsson.

– Vi är uppväxta här och vi vill bidra till en levande by, säger Martina Jonsson.

Det serveras både fika och dagens rätt här, de erbjuder även catering och smörgåstårta. Det finns även planer på ett samarbete med Ica Nära Nälden där Jessica och Martina ska få ta hand om deras svinn av frukt och grönt.

– Det är stora mängder som vi kan förädla och det är bra för miljön, säger Martina Jonsson.
Folk vallfärdar till Tandhälsan.

Tandhälsan expanderar nu på ett unikt sätt och har under våren anställt en tandtekniker.

Till Tandhälsan vallfärdar människor för att få hjälp med sina tänder. Per Tronders har drivit företaget sedan år 2011 och har sedan dess fördubblat personalstyrkan.

– Det bästa med mitt jobb är att hjälpa människor, det är fantastiskt att få se den förändring som tandläkarvård kan ge någon som inte varit till tandläkaren på många år, säger han.

Tandhälsan expanderar nu på ett unikt sätt och har under våren anställt en tandtekniker.

– Det är få i Sverige som jobbar så här, men vi vill vässa kvalitén ännu mer och ha mer kontroll över all produktion.

Vinningarna är stora i teamsatsningen eftersom tandteknikern kan lösa saker på plats där de inte behöver gå via ett labb, utan patienten får hjälp direkt. Hit är det både kö för nya patienter och personal, de har inga problem att rekrytera utan blir ofta kontaktade av folk som vill jobba där.

– Vi har en fantastisk personalgrupp, utan det hade jag inte vågat satsa och växa, säger Per Tronders.

Susanne Kvarnlöf

Meny