Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Spindeln i turismnätet

En leende kvinna under ett äppelträd

Sara Häggström är turismsamordnare i Krokoms kommun.

Nu tar kommunen nya tag för turismen, den nya rollen som turismsamordnare är tillsatt. Sara Häggström ska nu hjälpa till att skapa nya upplevelser i kommunen – men först ska hon uppleva den själv.

Det har varit en intensiv start för Sara Häggström. I går var hon i Valsjöbyn och träffade kontakt­personen till en av kommunens elva olika InfoPoints, en enklare form av turistinformation där besökaren kan få personlig service. I turiststrategin som turistnäringen och kommunen gjorde förra året visade det sig att det behövdes samordning för turismen, därför har Sara Häggström anställts. Hon blir spindeln i turismnätet i kommunen där hon både jobbar operativt för en digital turistbyrå samtidigt som hon tittar strategiskt på utvecklingsmöjligheterna. Då är det bra att hon inte är hemmablind. Sara Häggström är nämligen uppvuxen på västkusten och det var
skidintresset som förde henne till Jämtland.

– Det är nog både en styrka och en svaghet att jag inte kommer från kommunen. En fördel är kanske att jag kan se saker med nya ögon samtidigt som det är en stor kommun att lära känna, säger hon och skrattar.

Hon ser sig själv som en resurs för att det ska bli en stark besöksnäring med turister som vill komma och stanna länge i kommunen.

– Det finns så mycket kompetens och härligt entreprenörskap i kommunen, det är jättekul.

Det är nog både en styrka och en svaghet att jag inte kommer från kommunen.

Det är de tematiska utvecklingsområdena strategin pekade på som kommer att bli en del av hennes jobb så småningom. Vandring, mat, skoter, skidor, fiske, jakt och kultur är starka områden som hon ska hjälpa turistnäringen med så att de kan skapa nya aktiviteter och upplevelser.

– Jag ska ta vid och inte tappa det som redan är gjort och arbeta utifrån den framtagna turism­strategin för besöksnäringen tillsammans med turistnäringen, säger hon.

Det är mycket att sätta sig in i och det saknas inte arbetsuppgifter. En ny evenemangskalender har skapats på kommunens hemsida där alla kan lägga in information och tipsa om vad som händer i kommunen. Sara ska även förbereda kommunens InfoPoints inför sommarens gäst­under­sökning som görs i hela regionen under samma period. Ett bra tillfälle att få reda på mer om kommunens besökare. Då gör det kanske inget att hon inte hinner med ett besök vid havet i sommar, utan att hon får vara på den nya hemmaplanen och som besökare uppleva kommunen.

– Havet kan vara så himla dramatiskt och vackert och samtidigt ger det ett lugn. Det är exakt samma sak med fjällen och de har jag nära till nu, säger hon.

Susanne Kvarnlöf

Meny