Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

De driver företag från fjällbyn

Pappa och dotter framför kommunhuset i Krokom.

Siegfried Eis och Elin Eis driver företaget Värmehem Jämtland AB. Foto: Felix Persson

Efter över trettio år i södra Sverige valde familjen Eis att packa väskan och flytta till Jämtland. Från sitt hem i Bakvattnet driver nu Siegfried och dottern Elin företaget Värmehem Jämtland AB.

Längtan efter få se något nytt och återuppleva fyra årstider igen gjorde att familjen Eis vände blickarna mot en ny boplats högre upp i landet. Efter att ha firat nyår i Ljungdalen väcktes intresset för Jämtland. Enda egentliga kravet vid en flytt var att modern i familjen, Susanne, skulle hitta ett jobb som fritidspedagog. När Krokoms kommun meddelade att tjänster fanns lediga, samtidigt som ett hus i Bakvattnet blev till salu, gick flyttlasset i juli 2018 från Växjö.

– Att det var en liten fjällby vi just skulle hamna i var inte planerat, men det är inte något vi klagar över nu, säger Elin Eis och ler.

Familjeföretaget (som till en början hette ECE AB, men numer heter Värmehem Jämtland AB) grundades 2014 och erbjuder olika lösningar för att värma upp bostäder på ett miljövänligt sätt. Via sin webbshop säljer Värmehem blanda annat pelletspannor, pelletsbrännare och vedpannor. Samtliga produkter är miljöcertifierade enligt den senaste EU-riktlinjen EN303-5. Företaget erbjuder också olika serviceuppdrag inom Jämtlands län.

– Vi har gjort ett medvetet val att vi är specialister på alla de märken vi säljer. Det var vår idé från första början att vi ska vara experter på det vi säljer för att kunna ge så bra service som möjligt, säger Siegfried Eis.

Så hur är då skillnaden att driva sitt företag i Bakvattnet kontra Växjö? För familjen Eis är det i alla fall ingen skillnad, snarare fördelar.

– Vi sköter mycket av vår försäljning via vår webbshop, vilket gör att vi inte är platsbundna. Det enda som krävs är att vi har bredband, och det har vi i Bakvattnet. För oss själva, bortsett från det yrkesmässiga, har det också varit mycket positivt att flytta upp hit. Efter över trettio år i Småland var det dags för något nytt, säger Siegfried.

Hur ser framtidsvisionen ut?
–Vi vill fortsätta utveckla den lokala servicen och etablera oss lokalt på marknaden i Jämtlands län, säger Elin.

Hur känns det att få uppleva fyra årstider igen?
–Haha, väldigt bra! Och nu verkar det komma en femte årstid, säger Elin Eis och pekar ut mot klarblå himmelen samtidigt som solen lyser upp vinterlandskapet.

Felix Persson

Meny