Artikeln kan vara inaktuell
Att våga ta steget
Med fjällen som granne driver JanÅke Johnsson och Saskia Stanneveld företaget Suaja i den lilla byn Jänsmässholmen. Men det är inte lätt att livnära sig som egen företagare i glesbygd. Det gäller att ta tillfället när det kommer.
Från Krokom till Rönnöfors har dimman legat tätt. Men när det är dags för den långa nedförsbacken ned till Jänsmässholmen är det som att himlen öppnar upp sig på en given signal. Helt plötsligt glittrar solen på det frostiga landskapet med fjällen som fond. Det är i denna lilla by i Offerdals socken som samen JanÅke Johnsson driver företaget Suaja tillsammans med sambon Saskia Stanneveld. Dagen börjar med att hälsa på de tre tamrenar som bor i en hage i Jänsmässholmen. Ferdinand, Junior och en hittills namnlös ren, får smaska på de godsaker JanÅke och Saskia bjuder på.
–Tidigare år har vi från oktober till april erbjudit turister och andra intressenter att komma hit och hälsa på renarna. Man har både kunnat få mata och klappa dem. Tyvärr har vi inte lyckats få hit tillräckligt mycket kunder för att det ska vara riktigt lönsamt, så i år kommer vi inte att erbjuda den verksamheten. Alla som har kommit hit tidigare har dock varit riktigt nöjda, så jag tror fortfarande på idén. Men det gäller nog att försöka knyta ihop det med något mer, till exempel att vi kan erbjuda mat. Detta är något jag funderar mycket på hur vi ska kunna utveckla, säger JanÅke.
Renen Pelle blev rikskänd
År 2013 blev en av JanÅkes renar rikskändis. Efter kalvningen stötte en av vajorna bort sin nyfödda kalv när den försökte dia. Från sin kikare kunde JanÅke se renen gång på gång bli bortsparkad av vajan. För att rädda kalven fick den flytta hem till JanÅke och Saskia. Med hjälp av en nappflaska innehållandes råmjölk återfick renen, som skulle döpas till Pelle, sina krafter. Både tidningar, tv och radio uppmärksammade solskenshistorien.
– Pelle bodde hos oss hela sommaren och blev bästa kompis med vår hund. Det tog ett tag för honom att identifiera sig med de övriga renarna, men det gick bra till slut, säger JanÅke.
Efter att renarna fått mat går färdriktningen mot det torp som varit JanÅkes hem sedan 2002. Förutom en avstickare till Östersund under gymnasieåren har han varit Offerdalsområdet trogen.
Hobbyn blev till affärsidé
I dagsläget erbjuder Suaja både föreläsningar och föredrag om den sydsamiska kulturen. Men det som framför allt JanÅke spenderar sina dagar med är att tillverka bälten.
– Till en början var det bara en hobby. Jag gjorde några åt mig själv, sedan var det en kompis som ville ha ett och sen en till. När vi senare gjorde hemsidan utvecklades det till en affärsverksamhet. Varje bälte jag gör blir unikt och är skräddarsytt för just dig som kund, säger JanÅke som gör både jeansbälten och bredare bälten för jakt och friluftsliv. När det är dags att lämna Jänsmässholmen för den här gången följer JanÅke mig till bilen.
– Det är väldigt svårt att bli rik som egen företagare i en glesbygd. Man skulle önska att det fanns en ”drake” som vågade satsa kapital, säger JanÅke och syftar på programmet Draknästet, där entreprenörer får sälja in sina idéer till investerare.
Han fortsätter:
– Men samtidigt kan man mäta rikedom på olika sätt. Det är inte alla som får se detta, säger JanÅke Johnsson och blickar mot solen som är på väg att gå ner bakom fjällen.
Felix Persson