Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Ekonomiskt stöd ger möjligheter

Man utanför företagshuset Sunnan på Torsta

Per Perttu är VD och grundare för Westerkaela. Här står han utanför kontorshotellet på Grönt Center i Ås. Foto: Felix Persson

Vill du forma hemmet på ditt helt unika sätt? Då kan Westerkaela och nya tjänsten CAD-carpenter hjälpa dig. Produkten, som delfinansierats med ett innovationsstöd från Region Jämtland/Härjedalen, ska presenteras på Stockholmsmässan i mitten av oktober.

Företaget grundades formellt redan 2015, men det var i början på 2017 Westerkaela drog igång på allvar. Från kontorshotellet på Grönt Center i Ås erbjuder grundaren och vd:n, Per Perttu och hans kollega Emelie Bredhe, som liksom Per Perttu är utbildad maskiningenjör, konsulttjänster inom industri-VVS, projektledning, personaluthyrning och mekanikkonstruktion. Det är denna del som står för majoriteten av företagets intäkter i dag. Men framtiden kan bli annorlunda.

öretaget erbjuder också konsulttjänster inom CAD (computer-aided design), ett digitalt designverktyg som används inom konstruktion och arkitektur. Det är inom detta område Westerkaela går en spännande framtid till mötes. I mitten av oktober presenterar Westerkaela sin nya produkt, CAD-carpenter, på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– CAD-carpenter är en webbshop, eller en portal som jag egentligen föredrar att kalla det, där kunderna kan beställa bygg- och interiörvaror och specialanpassa detta till hundra procent efter sina egna önskemål. Det gör produkten unik, säger Per Perttu.

Per Perttu tar ett barbord som exempel.

– Kunden gör då en skiss på hur de vill utforma sitt barbord och skickar det till oss helt kostnadsfritt. Vi analyserar då underlaget och gör en grovmodell på barbordet utifrån kundens skiss. Bestämmer kunden då att den vill gå vidare kontaktar vi dem för att sätta upp ekonomiska ramar för projektet. Därefter gör vi en upphandling med lämpliga leverantörer och har sedan en kontinuerlig dialog med beställaren för att den ska få sitt barbord precis som den vill ha det, säger Per Perttu.

Projektet har finansierats med hjälp av ett innovationsstöd från Region Jämtland/Härjedalen.

– Det var näringslivskontoret i Krokoms kommun som tipsade om detta. Med hjälp av Peak Region beviljades jag senare ett stöd på 45 procent av den totala summan, säger Per Perttu, som även nyttjat Timbanken och deras konsulter.

Per Perttu tror att många företag inte är medvetna om vilka stöd som finns att söka.

– Det är nog väldigt vanligt. Samtidigt tror jag att många upplever att den administrativa bördan blir väldigt stor, något jag inte tycker var ett problem, eftersom det finns en bra e-tjänst.

Per Perttu lyfter även fram en annan fördel med att söka stöd.

– Jag likställer det lite som att ha en beställare vid ett konsultuppdrag. Har man ett uppdrag från en beställare, och det känns tungt och jobbigt, har man likväl lovat att fixa fram ett resultat. Nu har jag fått ett uppdrag av regionen att fixa CAD-carpenter. Det har varit en bra morot för mig att driva vidare projektet även när det varit tyngre perioder, säger Per Perttu.

Felix Persson

Meny