Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Ukrainas självständighetsdag firades i Föllinge

Fem personer vid ett piano

Samarbete, samverkan och värme. Så kan man sammanfatta firandet i av Ukrainas självständighetsdag som tog plats i onsdags i Föllinge kyrka. Ingrid lagade svamp- och linssoppa till varmrätt, Larysa och Nina bakade tårta till efterrätt.

– Önskemål om firande kom med kort varsel, men jag är väldigt glad över att vi lyckades genomföra detta tillsammans. Det känns så bra att vi är olika organisationer samarbetar och att kyrkan får vara vår mötesplats, säger Ingrid Olsson, ledamot i Röda korset krokomskretsen.

Röda Korset, Svenska kyrkan och Studieförbundet Vuxenskolan har alla varit involverade på olika sätt för att firandet skulle bli verklighet.

– Vi hjälps åt helt enkelt. Folkuniversitetet finns till exempel på plats en gång i veckan i kyrkans lokaler för att undervisa svenska och Röda korset har hjälpt till att samla in materiella saker. Vi får ta det lite peau un peau, en sak i taget, säger Ingrid.

Larysa Pidriz och Nina Zhukkova kom till Sverige och Krokom den 6 juli.

– Vi brukar fira självständighetsdagen med mycket dans, sång och mat i Ukraina. Vi samlas och äter tillsammans, kanske går på konsert i kyrkan säger Larysa.

Cirka 50 personer kom till Föllinge kyrka för att delta i evenemanget.

– Jag är positivt överraskad över att se hur många som kom ikväll. Jag känner en värme från ortsbefolkningen. Jag känner mig välkommen hit, säger Nina.

Krokoms kommun har hittills tagit emot 21 Ukrainska skyddsbehövande av de 68 som kommunen har som åtagande.

– Röda korsets roll är att finns till som medmänniskor, och få våra Ukrainska vänner att känna sig välkomna. Vi är ingen myndighet som tar beslut men vi finns där vi behövs, säger Ingrid.

Två kvinnor som visar upp en tårta.

Larysa Pidriz och Nina Zhukkova från Ukraina ordnade med tårta.

Fyra personer som står bakom en tårta.

Nina Zhukkova, Ingrid Olsson Röda korset, Helena Sjödin och Kerstin Gustavsson diakoner Svenska kyrkan.

Grupp människor som och håller upp Ukrainas flagga.

Meny