Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Ungdomarna strålar i rampljuset

Ungdomskulturrådets Hanna Rosengren och Wilma Johansen lotsade publiken under den digitala tävlingen.

Ungdomskulturrådets Hanna Rosengren och Wilma Johansen lotsade publiken under den digitala tävlingen.

Krokom formligen lyser av stjärnor och inte minst är det ungdomen som både trivs och presterar i rampljuset. Vi törs säga att kommunens kulturella scen är tryggad även i framtiden – vilket inte minst talangtävlingen Spotlight är ett bevis för. 2020 års upplaga av tävlingen har just avgjorts.

Det är sannerligen märkliga och märkvärdiga tider för de kulturella näringarna, eftersom pandemin skakar om spelplanen för både artister och arrangörer. Men nöden är som bekant inno-
vationens moder, och gänget bakom populära Spotlight vägrade låta sig stoppas av viruset och genomförde arrangemanget digitalt 4 mars i stället.

Ända sedan 2005 har tävlingen genomförts, där ungdomar mellan 13 och 20 år visar upp sina mest lysande sidor, oavsett om det handlar om sång, musik eller någon annan form av konst. Arrangerade gjorde Ungdomskulturrådet i Krokom, och totalt var det 24 deltagare från fyra kommuner som ställde upp.
Så Krokom, har vi ett resultat, för att använda en välkänd schlagerreplik?

– Jo, det blev ett annorlunda Spotlight med det här upplägget, men det blev en bra upplevelse och faktiskt fler tittare än normalt, berättar Boalbin Persson från Nälden som både uppträdde själv och fanns med i arrangerande Ungdomskulturrådet.

Kulturlivet i Krokom står på ett stadigt fundament där några starka forum är Kulturskolan och Allan Edwall-stipendiet.

Normala år avgörs Spotlight-finalen i Krokomshallen där den publika närvaron förstås höjer temperaturen, men tack vare ljud- och ljustekniker Erik Rådström och Johan Ericsson på JämtTV så nådde även den digitala varianten hög nivå.

Publiken fick också känna sig delaktiga i dramatiken, eftersom de fick vara med och rösta på sina favoriter via hemsidan. Programledarna Hanna Rosengren och Wilma Johansen från Ungdomskulturrådet lotsade publiken och artis-
terna föredömligt genom kvällen, och när krutröken skingrats så såg resultatlistan ut så här:

  • Scenkonst: 1) Julia Johansson, Mattmar, sång. 2) Elin Andersson, Svenstavik, sång. 3) Laban Berglin, Östersund, sång&gitarr.
  • Konst & hantverk: 1) Lea Bäckström, Östersund, robotar i trä. 2) Alva Löfstedt, Östersund, med konstverket ”Det här är vi”. 3) Patrik Andersson Walle, Svenstavik, med kortfilmen ”It´s okey”.
  • Sensus Studioinspelningspris: Laban Berglin.

    Kulturlivet i Krokom står på ett stadigt fundament, där några starka forum är Kulturskolan, Allan Edwall-stipendiet, Riksteatern Krokom och inte minst alla aktiva bygdegårdar. Men det är många som längtar till vardagen bortom pandemin, när publiken får strömma till igen.

– Det är några som kan känna hopplöshet i dessa tider, men det var kul att så många slöt upp när vi ordnade ett forum genom Spotlight. Det finns ett uppdämt behov av att få uppträda, säger Sanna Hestner som är ungdomskultursamordnare på Krokoms kommun.
Boalbin Persson håller med:

– Självklart vill både jag och andra spela på scen, eftersom vi trivs där. Men vi gjorde det bästa av saken. Jag ser redan fram emot att vara med nästa år, både som artist och arrangör. Kulturen är verkligen stark i Krokom, säger han.

Ni som vill se alla duktiga ungdomar på Spotlight kan göra det på www.spotlight2020.eu.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny