Translate site

Startsida Krokoms kommun

Vinnare 2017

Guldkroken

Kristina Heibring, Ulrika Haugen, Jessica Eiremo, Astrid Lönn-Jern, Kerstin Jonasson, Susanne Sillström, Elinore Selin

Servicepunkt Handlar´n i Rötviken
Guldkroken 2017 tilldelas Servicepunkt Handlar´n i Rötviken för att de gemensamt byggt upp en butik i Krokoms landsbygd som blivit en motor för utveckling och en självklar mötesplats i Hotagens hjärta.

Styrelse, medlemmar och personal har med kraft och energi visat att man både vill och kan ta sig an utmaningar som de mött under resan. Från att bygga upp en tidigare nedlagd butik till att idag vara ett föredöme i konsten att driva landsbygdsutveckling och erbjuda service i Hotagsbygden.

Årets företagare

Roger Jönsson Jemtel AB
Efter många år som anställd på Jämtkraft kände han att stunden var inne för att stå på egna ben. Att starta ett företag i hembygden såg han som självklart. Efter drygt ett år hade företagets 5 anställda fullt upp! Nu några år senare har det vuxit till över 20 anställda, ett dotterbolag och en filial i Östersund. På sättet som han har fångat upp nya uppdrag för företaget, tagit tillbaka marknadsandelar och kompetens till Sverige och Jämtland, är det få som är kababla till.

Därför är Årets företagare i Krokom Roger Jönsson och Jemtel AB.

Guldstjärnan

Årets serviceföretag och Årets serviceperson

Marcus Hurtig, Mikael Wennstig, Anita Holmberg och Fredrik Holmberg

Årets serviceföretag Taxi Föllinge Fredrik Holmberg AB
För konsten att säkerställa trygga skjutsar med suverän service, omtanke och medmänsklighet i framsätet.

Årets serviceperson Peter Johansson
För mångfald, utveckling och service i en Oas av genomtänkt och förstklassigt värdskap.

Kulturpris

Årets Kulturpristagare är Elin Olofsson
Elin Olofsson är journalisten och författaren som i dagarna släpper sin fjärde roman. Elin har med sina tidigare tre böcker rönt stor uppskattning och välförtjänt tilldelats goda recensioner, en rad nomineringar och utmärkelser i hela landet för sitt författarskap.

Utmärkande för Elin Olofssons skrivande är att hon använder sig av ett målande berättarspråk och där hon sätter Krokom och Jämtland på kartan.

I Elins starka, igenkännande berättelser, kryddade med kärlek i alla dess former, är det ofta kvinnor i landsbygdsmiljö som står i centrum.

Vi är stolta och glada över att vi i Krokoms kommun har en författare som är en stor inspiratör och förebild för ungas skrivande. En omtyckt författare med ett stort engagemang som bidrar till ökad kulturell trivsel.

Ungdomskulturstipendium

David Grahn Hellberg är 2017 års Ungdomskulturstipendiat
Sedan tidig ålder har David velat arbeta och utveckla sig kreativt. I gymnasiet gick han estetisk linje, bild och form och spenderade fritiden med hantverk, främst knivhantverk vilket han mottagit flera priser för.

För tillfället studerar David till arkitekt vid Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn med inriktning på arkitektur i mindre skala, kombinerat med urbanism och interiördesign. Arkitektur är viktig för vår stadsplanering där det skapas hållbara och trivsamma miljöer.

Arkitektur berör många ämnen som kulturmiljöer, design, estetik, samhällsvetenskap, hantverk, konstruktion och psykologi. Allting från hur husen vi bor i ser ut, till våra städer och landsbygd.

Det finns en relation mellan byggnadskonst och hantverk, konstruktioner och detaljer som tar utgångspunkt i lokala byggmaterial och tekniker. Detta gäller främst de skandinaviska byggtraditionerna men även traditionell Japansk arkitektur med sina avancerade konstruktioner i naturliga material. I framtiden har David som mål att resa till Japan för att studera byggnadskonst och konstruktion för att sedan använda det i sitt skapande.

Efter avslutade studier har David en målsättning att starta eget arkitektkontor med bas i Skandinaviens glesbygd. Den långsiktiga planen är att erhålla så mycket kunskap som möjligt för att sedan bli lärare på arkitektskolan och föra kunskapen vidare till kommande generationer.

Ledarpris

Annelie Olausson Krokoms GF och Kjell Jonasson Krokom HIF Parasport fick motta 2017 års Ledarpris

Med uthållighet och tålmodighet är Annelie sedan många år, inte bara ledare för Krokoms Gymnastikförenings verksamhet, utan även dess motor och drivkraft.

Med enkla medel får hon barnen att med glädje aktivera sig i gymnastiska övningar och roliga lekar. Och även de vuxna lockar hon till motion med olika sorters träningspass som är en viktig pusselbit för folkhälsan.

Med kreativitet och god idérikedom skapar Annelie förutsättningar och miljöer för rörelse med glädje. Och frågar man barnen om deras favorit är svaret självklart, Annelie.

Krokoms kommun vill nu visa sin uppskattning till Annelie genom att tilldela henne 2017 års Ledarpris.

Kjell är en riktig eldsjäl som lägger ned mycket engagemang och betydande tid på sitt ideella arbete. En man med ett stort hjärta.

Kjell är pålitligheten själv. Om han är inblandad i ett evenemang veta man att det är ordning och reda och att allt är väl planerat.

Kjell är en riktigt problemlösare som vet hur man övervinner svårigheter. För vad det än gäller så finns Kjell till hands och ställer upp med sitt glada och positiva humör.

Krokoms kommun vill nu visa sin uppskattning till Kjell genom att tilldela honom 2017 års Ledarpris.

Utvecklingsstipendium för ungdom

Martina Fredin, Almåsa Alpina och Felix Persson, Dvärsätts BK fick motta 2017 års Utvecklingsstipendium för ungdom.

Martina har som ledare i Almåsa Alpina varit en fantastisk förebild för alla ungdomar i föreningen. Hon har både visat och infört känslan av att ”alla vågar och kan”.

Martina är även en stor inspirationskälla för övriga ledare i Almåsa. Hon har ofta nya idéer och drar igång olika planer med stor entusiasm. Hennes ideella krafter sträcker sig också till styrelsearbete där hon blivit en uppskattad ledamot.

Martinas energi och framåtanda har betytt mycket för Almåsa. Som en av deras unga åkare satte ord på förra säsongen ”- Äntligen har vi fått en riktig tränare!”.

Krokoms kommun vill nu visa sin uppskattning till Martina genom att tilldela henne 2017 års Utvecklingspris för ungdom.

Felix är grunden och drivkraften bakom att föreningen Dvärsätts Bollklubb bildats. Med tålamod och engagemag har han tagit idén om en lokal förening i hembyn Dvärsätt till att omsätta den till verklighet.

Basen i föreningen är fotboll men målet är en förening som välkomnar alla, skapar gemenskap på orten och utvecklar varandra som människor. Felix ledarskap är glädje, inkluderande och att allt är möjligt.

Krokoms kommun vill nu visa sin uppskattning till Felix genom att tilldela honom 2017 års Utvecklingspris för ungdom..

Tillgänglighetspris

Årets Tillänglighetspris tilldelades Krokom HIF Parasport

Prismottagare Anne Söderlund, Krokom HIF Parasport

Sedan starten har föreningen ihärdigt jobbat med att tillföra en god fritidssysselsättning och idrottsverksamhet för barn, unga och vuxna med en funktionsnedsättning i Krokoms kommun. Med stort engagemang och glädje arbetar föreningen för att personer med olika typer av funktionsnedsättning ska få en aktiv och meningsfull fritid - både vad gäller sport och nöjen.

Krokom Handikappidrottsförening Parasport grundades 1993. Genom ett stort engagemang, idérikedom, kunskap och vilja har föreningen i alla år haft ett utbud av aktiviteter för denna grupp.

Föreningen har i över 20 år arrangerat Länsdanser för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Krokomshallen. Samt de populära s.k. torsdagsdanserna på Sporthallen i Östersund, numera på Furuparken – med samma ideella kraftinsats från föreningen varje gång - året runt!

En annan rolig aktivitet är boccia! Det är ett gäng som samlas och spelar varje vecka och föreningen anordnar också årliga bocciaturneringar med lag från bl.a. Sundsvall och Ånge.

Föreningen bedriver simträning på Nyheden två gånger i veckan och har flera aktiva och mycket duktiga simmare. Man kan träna för motionens skull med vattenjumpa och styrka på schemat. Eller så kan man jobba på sin simteknik. Att de tränar varje vecka ger resultat! Som exempel kan nämnas att för ett par år sedan tävlade de i Special Olympics där två medlemmar tog flera medaljer med sig hem! De deltar även i tävlingar nationellt (t.ex. Malmö Open och Stockholm Paragames) och på fjolårets SM i parasimning tog föreningen 5 SM-guld!

Föreningen har i 20 års tid arrangerat en årlig, mycket populär, sommarresa för föreningens medlemmar.

Krokom HIF Parasport har verkligen gjort livet lättare och evenemangen mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Ni förtjänar all uppskattning!

Och vi hoppas att ni fortsätter ert arbete och engagemang för att skapa möjligheter för alla att vara delaktiga! Alla ska kunna välja en meningsfull fritidssysselsättning och att ha möjlighet att utöva en idrott på sina villkor.

Med detta pris vill Krokoms kommunala Handikappråd visa vår uppskattning till Krokom HIF Parasport över att ni jobbar för tillgänglighet, fritidsaktivitet och motion för alla.

Årets Eldsjäl

Göte Lindberg tilldelades priset som Årets Eldsjäl

Humor, glädje och ett unikt engagemang, är ord som beskriver denna person.

Sen barnsben har han vigt sitt liv till idrotten och klubben på alla tänkbara sätt. Som barn cyklade han varje dag till Hissmovallen och hjälpte till med allt möjligt som behövde ordnas där, tvättade och hängde träningsoch matchkläder, pumpade bollar, hämtade bollar, fixade och trixade allt med omsorg för spelare och idrotten.

Och fortfarande, som pigg 80-åring, fortsätter han sitt engagerade arbete för klubben.

Han har följt traktens fotbollsspelare i generationer och tagit stort ansvar för både herr- och damlaget. Har man någon gång spelat fotboll i Krokom har man definitivt träffat på denne man som vigt hela sitt liv till sitt älskade KD55.


Uppdaterad 2017-10-06 av Thory Andersson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se