Serveringstillstånd

Servering av champagne i glas

Du måste ha tillstånd för att servera spritdrycker, vin, starköl eller annan jäst alkholdryck. Tänker du bjuda eller sälja för självkostnadspris i slutet sällskap behövs inget serveringstillstånd. Serveringen får dock inte ske i lokaler som det bedrivs yrkesmässig försäljning av varor, tjänster eller varuuthyrning.

Allmänt gäller att serveringstillstånd endast får ges till den som visar hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden är lämplig att utöva verksamheten. Detta innebär bland annat att sökande skall ha genomgått ett kunskapstest hos kommunen. Sökanden ska inte ha skulder till samhället med skatter eller avgifter, och kunna visa att serveringsstället uppfyller alkohollagens krav.

Olika typer av serveringstillstånd

Olika typer av serveringstillstånd

Ett serveringstillstånd kan gälla alkoholservering

  • till allmänheten för servering året runt eller vid ett enstaka tillfälle
  • i förening, företag eller annat slutet sällskap året runt eller vid enstaka tillfälle

För de olika typerna av alkoholtillstånd finns olika krav – framför allt när det gäller kravet på matutbud och kunskap i alkohollagen.

För servering till allmänheten året runt gäller att lokalen har ett kök som hos bygg- och miljönämnden är registrerat som livsmedelsanläggning och tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat (8 kap 15 §).

  • För servering till allmänheten under en enstaka tidsperiod eller vid ett enstaka tillfälle gäller att tillstånd får meddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat. Detsamma gäller tillstånd för servering i slutet sällskap.
  • Alkoholservering i inrikes trafik avser tåg, flyg och båtar och får meddelas av den kommun där det företag som vill bedriva serveringen har sitt säte.
  • Har företaget inte sitt säte inom landet meddelas tillstånd av Stockholms kommun. För denna typ av servering krävs att lokalen är godkänd från livsmedelshygienisk synpunkt och att ett varierat matutbud tillhandahålls.
  • Serveringstillstånd kan dock vägras eller begränsas om serveringen kan befaras medföra olägenheter från alkoholpolitisk synpunkt – även om kraven på den personliga lämpligheten och serveringsställets utformning är uppfyllda.


Från första kontakt till beslut

Från första kontakt till beslut

I kommunen jobbar vi för trygga restaurangmiljöer och restaurangägare som konkurrerar på schyssta och lika villkor. För alkoholservering krävs i de flesta sammanhang serveringstillstånd. Kraven regleras i alkohollagen och det är kommunens uppgift att utreda om kraven är uppfyllda. Alkohollagen är tydlig med att det är du som sökande som ska visa att du är lämplig för uppgiften.

  1. Boka möte
    När du kontaktar oss och berättar att du vill ansöka om serveringstillstånd brukar vi föreslå ett möte där vi tillsammans går igenom processen samt vilka handlingar och uppgifter du behöver lämna tillsammans med din ansökan.
  2. Gör ansökan
    Ansök via vår e-tjänst. Förbered alla bilagor och bifoga med ansökan, så undviker du att behöva komplettera. Då går handläggningen av ditt ärende snabbare. Handläggningstiden varierar, men normaltiden för en ansökan om permanent serveringstillstånd är två månader från det att ansökan anses komplett. Ansökan behandlas första när den är komplett med alla handlingar och avgiften är betald. Kopia på kvitto på inbetald avgift bifogas med övriga ansökningshandlingar.
  3. Yttranden från andra myndigheter
    Kommunen skickar remisser (frågor) till andra myndigheter, främst polisen, Skatteverket och Kronofogden men även i förekommande fall räddningstjänsten. Vi kan även skicka remisser till andra enheter inom Krokoms kommun.
  4. Göra kunskapsprov
    För att det ska vara möjligt att få serveringstillstånd ska den som söker visa att den besitter kunskap om svensk alkohollagstiftning. Detta görs oftast genom att den som söker får göra Folkhälsomyndighetens kunskapsprov. Du och handläggaren kommer överens om provtillfälle.
  5. Utredning
    Kommunen granskar de handlingar du har lämnat samt remissvar och uppgifter från tillfrågade myndigheter. Vi besöker restaurangen för att se förutsättningarna för verksamheten. Alla uppgifter sammanställs i en utredning som visar om alkohollagens krav är uppfyllda.
  6. Förslag till beslut
    Av vad som framkommit under utredningen lämnar förvaltningen ett förslag till beslut.
  7. Beslut
    Beslut fattas av bygg- och miljönämnden. Om alkohollagens alla krav är uppfyllda kan serveringstillstånd helt eller delvis beviljas. Ett tillståndsbevis skrivs ut och du kan börja servera alkohol. Om alkohollagens krav inte är uppfyllda kan serveringstillstånd inte beviljas. Om du inte är nöjd med kommunens beslut kan du överklaga det till förvaltningsrätten. Kommunen lämnar information om hur du gör detta.

Vilka bilagor ska ansökan innehålla?

Vilka bilagor ska ansökan innehålla?

Beroende på vilken ansökan du vill göra kommer vi att begära in olika typer av bilagor. Se nedanstående alternativ.

Stadigvarande tillstånd all­mänheten eller stadigvarande till slutna sällskap

Stadigvarande tillstånd all­mänheten eller stadigvarande till slutna sällskap

Registreringsbevis
Registreringsbeviset hämtas hos Bolagsverket. Beviset får inte vara äldre än tre
månader.

Registreringsbevis F-skattebevis
Bifoga ett registreringsbevis för mervärdesskatt och arbetsgivaravgift.

Underlag finansiering -Inköp av restaurangrörelse
Redogörs för hur finansieringen och kostnader för inköp av restaurangrörelsen.
Betalningsunderlag/företagskonto.

Likviditets- och resultatbudget
Redovisas den ekonomiska planeringen för rörelsen minst sex månader framåt.

Aktiebok / handelsbolag
Bifoga utdrag ur aktiebok avseende aktieför­delningen/bolagsavtal eller dylikt avseende
andels­fördelning i handelsbolag och kommanditbolag.

Personer med betydande inflytande
Beslut som visar vem som är firmatecknare/­driftansvarig.

Köpekontrakt eller arrendeavtal
Bifoga kopia av köpe­kontrakt eller arrendeavtal vartill serveringstillstånd söks.

Hyresavtal eller lagfart
Bifoga kopia på hyresavtal eller lagfart vartill serveringstillstånd söks.

Registrering livs­medelsanläggning
Bifoga registrering av livsmedelsanläggning.

Intyg om kunskap i alkohollagen
Bifoga intyg om genomfört Folkhälsomyndighetens kunskapsprov.

Beskrivning av verk­samheten samt meny
Beskriv verksamhetens inriktning så som bland annat meny och målgrupp.

Planritning av lokal
Bifoga planritning över lokalen där det framgår vad som är bordsavdelning, antal platser vid bord, eventuell drinkbar, eventuell uteservering samt markerad serveringsyta.

Brandskydds­dokumentation
Bifoga brandskydds­dokumentation i enlighet med räddningstjänstens krav.

Tillfälligttillstånd till allmänheten om du inte har stadigvarande serveringstillstånd

Tillfälligttill­stånd till all­mänheten om du inte har stadigvarande serveringstill­stånd

Registreringsbevis
Registreringsbeviset hämtas hos Bolagsverket. Beviset får inte vara äldre än tre månader.

Registreringsbevis F-skattebevis
Bifoga ett registrerings­bevis för mervärdesskatt och arbetsgivaravgift.

Underlag finansiering -Inköp av restaurangrörelse
Redogör för hur finansieringen och kostnader för inköp av restaurangrörelsen ser ut. Betalningsunderlag/företagskonto.

Likviditets- och resultatbudget
Redovisa den ekonomiska planeringen för rörelsen minst sex månader framåt.

Aktiebok eller liknande
Bifoga utdrag ur aktiebok avseende aktieför­delningen/bolagsavtal eller dylikt avseende
andels­­fördelning i handelsbolag och kommanditbolag.

Köpekontrakt eller arrendeavtal
Bifoga kopia av köpe­kontrakt eller arrendeavtal vartill serveringstillstånd söks.

Hyresavtal eller lagfart
Bifoga kopia på hyresavtal eller lagfart vartill serveringstillstånd söks.

Registrering livsmedels­anläggning
Bifoga registrering av livsmedelsanläggning.

Intyg om kunskap i alkohollagen
Bifoga intyg om genomfört Folkhälsomyndighetens kunskapsprov.

Beskrivning av verksam­heten samt meny
Beskriv verksamhetens inriktning så som bland annat meny och målgrupp.

Planritning av lokal
Bifoga planritning över lokalen där det framgår vad som är bordsavdelning, antal platser vid bord, eventuell drinkbar, eventuell uteservering samt markerad serveringsyta.

Brandskydds­dokumentation
Bifoga brandskydds­dokumentation i enlighet med räddningstjänstens krav. Länk till
räddnings­tjänsten hittar du i länksamlingen.

Tillfälligttillstånd till allmänheten om du redan har stadigvarande tillstånd till allmänheten

Tillfälligttill­stånd till all­män­heten om du redan har stadigvarande tillstånd till allmänheten

Registreringsbevis
Registreringsbeviset hämtas hos Bolagsverket. Beviset får inte vara äldre än tre månader.

Dispositionsrätt
Bifoga hyreskontrakt eller liknande för lokal där servering ska bedrivas för de sökta dagarna.

Beskrivning av verksamheten samt meny
Beskriv verksamhetens inriktning så som bland annat meny och målgrupp.

Planritning av lokal
Bifoga planritning över lokalen där det framgår vad som är bordsavdelning, antal platser vid bord, eventuell drinkbar, eventuell uteservering samt markerad serveringsyta.

Serveringsansvariga
Personen som företräder tillståndshavaren när denna inte är på plats ska ha fyllt 20 år.

Tillfälligt till­stånd slutet sällskap

Tillfälligt till­stånd slutet sällskap

Stadgar
Bifoga de stadgar föreningen har.

Verksamhetsberättelse
Bifoga den senaste verksamhetsberättelsen.

Styrelseprotokoll
Bifoga styrelseprotokoll som visar styrelsens sammansättning och vem som tecknar förening.

Beskrivning av verk­samheten samt meny
Beskriv verksamhetens inriktning så som bland annat meny och målgrupp.

Deltagarförteckning
Bifoga en namnförteckning över samtliga deltagare i det slutna sällskapet.

Serveringsansvariga
Personen som företräder tillståndshavaren när denna inte är på plats ska ha fyllt 20 år.

Ansöka och anmäla

Ansöka och anmäla

Klicka på nedanstående knapp för att komma till Krokoms kommuns E-tjänst för severingstillstånd. Du kan både ansöka om nya tillstånd och anmäla om ändringar till ett befintligt serveringstillstånd genom denna E-tjänst.

 

E-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Kundcenter om du behöver hjälp.

Avgifter enligt gällande taxa

Avgifter enligt gällande taxa

Avgifter för ansökan, anmälan och tillsyn hittar du i gällande taxa. Tillsynsavgift debiteras endast för stadigvarande serveringstillstånd.

 

Ta del av taxan här Pdf, 146.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Tillsyn

Tillsyn

Bygg- och miljönämnden bedriver två olika sorters tillsyn för att säkerställa att alkohollagen efterlevs hos tillståndsinnehavare.

Inre tillsyn

Bygg- och miljönämnden genomför årligen en så kallad inre tillsyn över innehavare av stadigvarande serveringstillstånd. Syftet är att säkerställa att innehavarna är fortsatt lämpliga att inneha sitt serveringstillstånd.

Yttre tillsyn

Bygg- och miljönämnden kan besöka serveringsställen under hela året och kontrollerar att de efterlever alkohollagen. Yttre tillsyn tillämpas på innehavare av stadigvarande och tillfälliga serveringstillstånd.

Ett serveringstillstånd kan återkallas

Ett serveringstillstånd kan återkallas

  • om tillståndshavaren inte följer alkohollagens bestämmelser
  • om förutsättningarna för tillståndet inte längre gäller – till exempel att restaurangköket inte längre är godkänt för allsidig matlagning.

På vår e-tjänsteplattform kan du ansöka om serveringstillstånd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bra att veta för dig som har serveringstillstånd

Bra att veta för dig som har serveringstillstånd

Vad kontrollerar bygg- och miljönämnden när de besöker ditt serveringsställe?

Alla som har serveringstillstånd kan få besök av bygg- och miljönämnden. Inspektörerna kontrollerar att den som har tillstånd följer alkohollagens regler. Den som säljer mycket alkohol och har sena serveringstider kommer att få besök oftare, men kontrollen är densamma.

Inspektörerna tittar på följande saker när de besöker ditt serveringsställe:

 

  • Att tillståndshavare eller serveringsansvarig finns på plats

Det ska alltid finnas en person på plats som ansvarar för alkoholserveringen. Om tillståndshavaren själv inte är på plats ska det finnas en anmäld serveringsansvarig. Det är upp till tillståndshavaren att utse och anmäla serveringsansvariga till kommunen. Den som är serveringsansvarig ska vara medveten om sitt ansvar och ska kunna ha kontakt med inspektörerna eller polisen vid tillsynsbesök.

 

  • Att det är god ordning på serveringsstället

Gästerna får inte vara för berusade och serveringen av alkohol ska ske på ett ansvarsfullt sätt. Personal ska säga till eller avvisa gäster som stör. Skräp, tomflaskor, tomglas och eventuellt glaskross får inte bli liggande i lokalerna. Det ska också vara god ordning i området kring serveringsstället, till exempel i en eventuell kö.

 

  • Att det inte serveras alkoholdrycker till underåriga eller märkbart påverkade personer

Det är ett brott att servera alkoholdrycker till den som är underårig eller märkbart påverkad av alkohol. Varje serveringsställe ska ha en fungerande ålderskontroll och se till att märkbart påverkade gäster inte serveras alkohol. Skulle en gäst vara märkbart påverkad av narkotika eller annat berusningsmedel får inte heller den serveras alkohol.

 

  • Att märkbart påverkade personer inte uppehåller sig på serveringsstället

Det är viktigt att ha en ansvarsfull servering av alkohol. Om en gäst trots detta blir märkbart påverkad får den inte vara kvar på serveringsstället. Det är tillståndshavarens och personalens ansvar att se till att avvisa gästen.

 

  • Att gäster inte lämnar serveringsområdet med alkoholdryck

Servering av alkohol får bara ske inom en avgränsad yta. Den ytan visas oftast på den ritning som hör till serveringstillståndet. Gäster får inte lämna denna yta med alkoholdryck och får heller inte dricka medhavd alkoholdryck på serveringsstället. Det ska vara tydligt för både gäst och personal var gäster får dricka alkohol.

 

  • Att serveringsstället är försiktigt med marknadsföring av alkoholdrycker

Marknadsföring av alkohol får inte var påträngande, uppsökande eller uppmana till att dricka alkohol. Erbjudanden som ”köp två, betala för en” eller mängdrabatt är inte tillåtna. Det är inte heller tillåtet att lyfta fram vissa varumärken på till exempel stora affischer.

 

  • Att serveringsstället har lagad eller tillredd mat till försäljning

När alkohol serveras ska det finnas ett utbud av mat på serveringsstället. Fram till klockan 23 ska det vara ett brett utbud av olika maträtter.

Efter klockan 23 räcker det med ett fåtal enklare rätter, till exempel kalla maträtter eller rätter som värms i mikrovågsugn.

 

  • Att serveringsstället erbjuder alkoholfria alternativ

Vid servering av alkoholdrycker ska det alltid finnas alkoholfria alternativ i tillfredsställande urval och omfattning. Det är därför lämpligt att erbjuda alkoholfria alternativ till både rött och vitt vin samt öl.

I marknadsföringen är det viktigt att alkoholfria alternativ också får ett utrymme på till exempel bartavlor och dryckesmenyer.

 

Vilka är ansvariga för serveringstillståndet och hur kontrolleras de?

Ett serveringstillstånd kan ges till bland annat aktiebolag, handelsbolag, enskilda firmor och olika föreningar.

 

Personer som är särskilt ansvariga för verksamheten, till exempel ägare, verkställande direktörer eller liknande, ska vara lämpliga för att kunna få ett tillstånd. Om en sådan person begått brott eller inte skött betalning av skatt kan det innebära att man inte får ett serveringstillstånd.

För de som har serveringstillstånd görs denna kontroll löpande.

Den som inte betalar skatter och avgifter i tid kan riskera att förlora serveringstillståndet. Detsamma gäller om till exempel bokföringen inte sköts och om kassaregistret inte används som det ska.

Är du osäker på vilka personer som är särskilt ansvariga för ditt tillstånd ska du kontakta bygg- och miljönämnden.

 

Vad kan du behöva ansöka om eller anmäla?

Ändrade ägarförhållanden

 

Om det sker större förändringar i ditt bolag eller din förening ska du anmäla det till Miljöavdelningen. Det är ett krav enligt alkohollagen att du ska anmäla förändringar och det är viktigt för att vi ska kunna ha aktuella uppgifter om alla tillståndshavare i kommunen. Kontakta bygg- och miljönämnden om du är osäker på om du behöver anmäla.

Här kommer några exempel på förändringar som du ska anmäla:

  • En delägare eller ledamot lämnar eller går in i bolaget/föreningen.
  • Någon får eller blir av med sin firmateckningsrätt.
  • Utsedda serveringsansvarige byts ut.
  • Längre avbrott i verksamheten, till exempel vid renoveringar.
  • Ändrade öppettider eller kontaktuppgifter till bolaget eller verksamheten.

Serveringsansvariga personer

 

Se till att din lista över serveringsansvariga alltid är uppdaterad hos bygg- och miljönämnden. Det är viktigt eftersom alkoholinspektörerna och polisen kommer att fråga efter en anmäld serveringsansvarig vid tillsynsbesök. Kom ihåg att det inte är nödvändigt att anmäla samtliga anställda på restaurangen. Serveringsansvariga personer ska ha fyllt 20 år och vara lämpliga för uppgiften att ha ansvaret för alkoholserveringen när tillståndshavaren inte är på plats. Den som är serveringsansvarig ska också vara medveten om sitt uppdrag.

 

Ombyggnation

 

Om du bygger om restauranglokalen kan det vara nödvändigt att kontakta bygg- och miljönämnden. Om ombyggnationen gör att serveringsytan blir större krävs det ofta en ansökan om ändrat serveringstillstånd. Om serveringsytan ändras på annat sätt är det ändå viktigt att ni kontaktar bygg- och miljönämnden då vissa förändringar kan ha betydelse för ert tillstånd och tillsynen.

OBS! Beroende på ombyggnationens omfattning och art kan det även krävas ett bygglov eller en bygganmälan, vilket också hanteras av bygg- och miljönämnden. Läs mer här:

Bygga nytt, ändra eller riva Öppnas i nytt fönster.

 

Tillfällig ändring

 

Om du vid ett särskilt evenemang önskar servering utöver det som anges på serveringstillståndet, med till exempel utökade serveringstider eller utökad serveringsyta, måste du ansöka om detta. Tänk på att vara ute i god tid.

 

Arrende

 

Om du arrenderar ut din restaurang kommer ditt serveringstillstånd att återkallas. Den som arrenderar restaurangen behöver ansöka om ett nytt serveringstillstånd. Det innebär att du kommer att behöva söka ett nytt serveringstillstånd om arrendet upphör. Att arrendera ut sin restaurang utan att meddela detta kan medföra att tillståndet återkallas och att det kan bli problem att ansöka om ett nytt.

 

Kryddning av spritdryck

 

Om du vill krydda din egen spritdryck för att servera som snaps måste du anmäla det till kommunen. Kryddningen av egen snaps är ett undantag från förbudet mot att blanda alkoholdryck i förväg på ett serveringsställe. Snaps ska främst ses som ett tillbehör baserat på brännvin vid till exempel julbord eller liknande arrangemang.

 

Vad är en märkbart påverkad person?

Den som är märkbart påverkad av alkohol (eller narkotika) får inte serveras mer alkohol.

 

Den som serverar alkohol till en person som är märkbart påverkad kan dömas till böter eller fängelse. Personer som är märkbart påverkade får heller inte vara på serveringsstället utan ska avvisas.

 

Marknadsföring av alkoholdrycker

All marknadsföring av alkohol ska vara måttfull. Det innebär att marknadsföringen inte får vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av alkohol.

 

På ett serveringsställe får marknadsföring av alkoholdrycker inte väcka särskild uppmärksamhet. Det innebär till exempel att man inte får ha stora affischer med alkoholreklam eller tydlig reklam som täcker stora delar av baren.

 

Ska du inte ha en starköl till?

Det är inte tillåtet att uppmana en gäst att köpa mer eller starkare alkoholdryck. Men det är självklart tillåtet att informera om det utbud som finns.

 

Starköl + shot 129 kr!

Ett erbjudande där en gäst får rabatt om den köper flera alkoholdrycker är inte tillåtet.

 

Huvudrätt och starköl 159 kr!

Att erbjuda mat och alkoholdryck i paketpris är tillåtet. Det bör dock alltid vara tydligt att det finns ett alkoholfritt alternativ som också rabatteras.

 

Happy hour 22.00–00.00!

En tillfällig rabattering är tillåten att ha på ett serveringsställe. Men det får inte vara någon mängdrabatt såsom ”två till priset av en”. Den som har tillfällig prissänkning på alkoholdrycker bör också sänka priset på alkoholfria drycker procentuellt lika mycket.

 

Veckans öl!

Det är tillåtet att ha anslag med till exempel ”Veckans öl” eller liknande. Tänk på att marknadsföringen ska vara måttfull.

 

Stor stark 30 kr!

Väljer man att skylta med ett särskilt erbjudande med billigt pris på alkoholdryck, bör det också skyltas med ett alkoholfritt alternativ. Kom ihåg att marknadsföringen alltid ska vara måttfull.

 

Restaurangrapporter

Varje år ska du rapportera dina inköp och din försäljning av alkohol. Du får därför en restaurangrapport skickad till dig kring årsskiftet. Rapporten ska fyllas i och skickas in senast den 1 mars.

 

Att inte skicka in rapporten eller att skicka in rapporten för sent kan medföra en uppskattad avgift och en påföljd enligt alkohollagen.

Uppgifterna i rapporten används för att beräkna din tillsynsavgift och för att samla statistik för alkoholförsäljningen i hela Sverige.

Tänk på att du i ditt kassaregister bland annat ska kunna få fram uppgifter om försäljning av spritdrycker, andra jästa alkoholdrycker, starköl och vin. Dessa fyra typer av alkoholdrycker ska kunna redovisas var för sig.

Vad starköl, vin och sprit är kan de flesta men här kommer några exempel som det ofta är frågor kring:

 

Spritdrycker

Färdigblandade drycker som innehåller sprit, till exempel Smirnoff Ice eller Bacardi Breezer.

 

Vin

Till vin räknas också starkvin. Det är vinprodukter där man under tillverkningen har tillsatt sprit framställd av vinprodukter. Vanliga starkviner är till exempel madeira, portvin, sherry och tokay.

 

Andra jästa alkoholdrycker

En ”annan jäst alkoholdryck” är en alkoholdryck som framställts genom jäsning av frukt, bär eller växter och som inte är öl eller vin. Vanliga exempel är cider, saké och olika fruktviner.

 

Vad händer med den som inte följer alkohollagen?

Om alkohollagens regler inte följs brukar det ofta räcka med att kommunen meddelar vad som varit fel, så att tillståndshavaren kan rätta till det. Vid allvarliga fel kan kommunen meddela en påföljd. Detsamma gäller om tillståndshavaren inte rättar till det som varit fel.

Det finns tre påföljder som kommunen kan använda sig av:

 

Erinran är den lindrigaste påföljden

 

En tillståndshavare får oftast en erinran vid engångshändelser och mindre allvarliga regelbrott.

 

Varning kan meddelas vid allvarliga regelbrott

 

En varning kan meddelas vid upprepade förseelser eller om tillståndshavaren fått en erinran tidigare utan att bristerna rättats till.

 

Återkallelse kan meddelas vid mycket allvarliga regelbrott

 

Det kan till exempel vara att tillståndshavaren själv har begått allvarliga brott, eller att tillståndshavaren känt till att det förekommit brottslig verksamhet på serveringsstället utan att ha rättat till det. Det kan också vara allvarlig ekonomisk misskötsamhet. En återkallelse kan också meddelas om tillståndshavaren fått en eller flera varningar tidigare utan att bristerna rättats till.

Får du servera alkohol till kunder i din butik?

Får du servera alkohol till kunder i din butik?

Nej, det får det inte förekomma någon alkohol i en butikslokal som inte har tillstånd att sälja sådana drycker. Butikslokal är en lokal där du kan köpa varor eller tjänster, alternativt hyra varor.

Om jag ändå vill ha ett evenemang i min butik, hur gör jag då?

Om jag ändå vill ha ett evenemang i min butik, hur gör jag då?

Enklast är att inte blanda in alkohol, bjud på något alkoholfritt! I annat fall kan du ta kontakt med någon av Krokoms kommuns alla tillståndshavare. Ha evenemanget i butik och flytta sedan evenemanget till vald tillståndshavare. Alternativt att du har både evenemanget och serverar alkohol hos en tillståndshavare. De vet vilka regler som gäller.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny