Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Krokoms kommun blir Föllinge kommun

Kvinna i en tv-studio.

Efter chockerande upptäckter i kommunarkivet så står det nu klart att Krokoms kommun blir Föllinge kommun. Nyligen funna dokument från kommun­samman­slagningen 1974 säger klart och tydligt att man ska byta centralort vart femtionde år till någon av ursprungskommunerna.

Planerna på ett storslaget femtioårsfirande har hastigt avbrutits. Fokus riktas nu mot Föllinge som de närmaste 50 åren ska vara centralort för kommunen. 2074 är det dags för flytt igen och då till Änge i Offerdal.

– Vi avbryter alla investeringar i Åsområdet och fokuserar nu hårt på Föllinge. Samtidigt som vi flyttar gör vi också plats för Biltema i Krokoms kommunhus, säger kommun­direktör Tomas Jonsson.

1973-1974 slogs landskommunerna Alsen, Rödön, Offerdal och Föllinge ihop till en och samma kommun, Krokoms kommun. Dokument som skapades under sammanslagningen säger att vart femtionde år ska administrationen skiftas till någon av ursprungskommunerna. På det sättet kommer hela regionen att leva och blomstra ut på ett unikt sätt.

Krokomsnytt rapporterar

I en extrasändning från Krokomsnytt 1 april får du veta allt om denna unika händelse. Innehåll:

  • 00.00-00.45 Inledning med Krokomsnytts studiovärd Hanna Gladh.
  • 00.45-01.30 Mikael Andersson berättar om fyndet i kommunarkivet.
  • 01.30-02.30 Gäst i studion kommun­direktör Tomas Jonsson som berättar om hastigt ändrade investeringsplaner och Biltemas etablering i gamla kommun­huset i Krokom.
  • 02.30-03.05 Röster från kommuninvånare.
  • 03.05-05.50 Avslutning från Föllingenytt och telefonintervju med Föllinges nya kommunalråd.

Meny