Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Vilka är det som styr i Krokom?

Efter valet i höstas har Krokoms kommun ett nytt styre, där S, M och KD regerar tillsammans. Men vilka är personerna bakom partifärgerna och hur ska de närmaste fyra åren präglas av dem? Vårt Krokom har tagit tempen på Maria Jacobsson, S, Kjell Sundholm, KD och Carl-Oscar Fransson, M.

Vad är Krokoms största utmaning som du ser det de närmaste åren?
Carl-Oscar: Jag tror att den största utmaningen i framtiden är att hålla våra 193 byar vid liv samtidigt som vi får dyrare energi och högre bränslepriser. I Norrland reser man oftast med bil och det är långa avstånd. Samtidigt som vi bidrar med otroliga kapital till staten så får vi väldigt lite tillbaka. Här måste det bli skillnad.

Kjell: Utmaningen just nu är enkelt uttryckt ekonomi. Men också på det mänskliga planet att våra barn och unga ska känna framtidstro och kunna gå till en trygg skola och att äldre ska ha ett tryggt liv och inte ska vara ensamma.

Maria: Krigets effekter som ger så stora kostnadsökningar och att vi inte hann hämta oss från pandemin kommer att ge stora utmaningar i ekonomin. Om det inte byggs fler bostäder beroende på prisökningarna så kommer det bli svårt för oss att öka invånarantalet.

Vad är ditt bästa minne från ditt politiska arbete så här långt?
Carl-Oscar: Det absolut roligaste med politik är när det går från idé till faktisk förändring inom kommunen. Att få se resultatet efter en debatt som man har haft där det har gått riktigt bra är alltid kul.

Kjell: Det har jag inte upplevt ännu, men mitt mål är att om någon talar om mig, ska de känna att jag är en ärlig och rättvis politiker med mycket empati och humor. Dessa saker har jag byggt mitt vuxna liv på.

Maria: Det finns så många saker, men att vi alltid värnat föreningslivet i vår kommun. Alla fantastiska människor jag träffat, en del är vänner för livet. Alla trevliga samtal med innevånare både via telefon och i vardagen på affären eller andra platser.

Vad har du för favoritartist?
Carl-Oscar: Har väl ingen favoritartist så, men mina mest spelade artister 2022 på Spotify var Tjuvjakt och Eminem.

Kjell: Freddie Mercury/Queen

Maria: Har en bred musiksmak allt från rock till opera. Några exempel är Lars Winnerbäck, Laleh, Shania Twain, Melissa Horn, Elvis

Finns det något citat som har inspirerat dig eller har du någon särskild förebild?
Carl-Oscar: Förebilder ändras lite med tiden beroende på situation. Men just nu Matilda Ekeblad som var MUF:s förra förbundsordförande.

Kjell: Om jag får välja en middagsgäst att sitta och prata med i lugn och ro så är det Nelson Mandela. Den fråga jag skulle börjat med är: Hur han kunde förlåta?

Maria: Modiga människor som Martin Luther King, Nelson Mandela, Joe Hill. Starka personligheter som Olof Palme, Margaretha Winberg och förstås Anna Lindh.

Vad är din bästa egenskap och hur har den hjälpt dig i ditt politiska arbete?
Carl-Oscar: Jag är ganska stresstålig och uthållig vilket är ett måste i den politiska organisationen.

Kjell: Min otålighet samt att jag aldrig använt orden, ”det går inte”, ”man skulle ha gjort”, ”det är svårt”. Med andra ord, inget är omöjligt med hårt arbete. Men med ett stort hjärta och ett ärligt och vänligt bemötande.

Maria: Mitt intresse för andra människor, att brinna för frågor och ett gott minne har hjälpt mig att utföra politik men också att hålla engagemanget uppe över de närmare 25 åren då jag till största delen varit fritidspolitiker.

Favoriträtten om du får välja?
Carl-Oscar: En köttbit med potatiskaka, rödvinssås, kantarellsås smaksatt med konjak och picklade kantareller. Alternativt räktacos.

Kjell: Den var enkel då jag som person inte gillar krångel. Kokt potatis, löksås och riktigt stekt fläsk.

Maria: Jag älskar att baka och laga mat så jag har många favoriter, men fisk i olika former ligger bra till. Till exempel torskrygg med egen sås och pressad potatis.

Vad gör du helst när du är ledig?
Carl-Oscar: Tränar och utförsåkning samt umgås med flickvännen. Har även ett intresse för elektriska surfbrädor på somrarna.

Kjell: Jag har bara ett stort fritidsintresse och det är jakt i alla dess former. Samt när det inte är jakt lägger jag gärna tid på att underlätta för våra vilda djur med stödutfodring osv. Jag har alltid tyckt att dessa saker hör ihop. Jakt och naturvårdande insatser. Man ger och man tar.

Maria: Helst umgås jag med min familj, har tre barn och fem barnbarn. Annars lyssnar jag mycket på böcker och poddar. Trädgården är också ett intresse men hinner inte så mycket som jag vill. Tittar på all sport men fotboll är favoriten, går på Offerdals IF och ÖFK:s matcher så ofta tiden tillåter. Teater av olika slag, konserter, Storsjöyran m.m. Politik så klart, det tar ju det mesta av min tid.

Meny