Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Giellavahkku - Samiska språkveckan 25-31 oktober

en person utfodrar en renhjord

Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället. Just den här veckan kommer de samiska språken att höras och dyka upp överallt.

Trots att de samiska språken är utrotningshotade så fortsätter de att existera. Det finns hopp. Det finns en växande medvetenhet bland samerna om språk- och språkval, och allt fler väljer att gå kurser för att ta tillbaka det språk som generationer innan de förlorade. I områden där samiska inte har använts på en generation eller två, tar unga vuxna nu sitt språk tillbaka och försiktigt försöker föra det vidare till sina barn. En ny generation av samisktalande barn växer fram

På både norsk, svensk och finsk sida av Sápmi upplever vi att samhället i större grad visar intresse och engagemang för de samiska språken, och samer i alla länder upplever större acceptans för sin kultur och sina språk. Intresset för det samiska samhället är stort, och tidpunkten för en gemensam insats för språket kunde inte vara bättre.

Ta del av programmet och läs mer på Giellavahkkus hemsida.

Länk till Giellavahkku hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till Sametingets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny