Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Är du säker på att det är sant?

högtalare och sociala medier

När det händer något allvarligt eller oväntat finns det risk för att ryktesspridning uppstår. Med anledning av den tragiska olyckan vid Ås skola förra veckan vill vi uppmana dig till att vara otroligt noggrann med vad du sprider vidare.

I jakten på att försöka förstå hur något oväntat kunde inträffa ökar risken för att rykten sprids. Faran med rykten är att de kan vara helt grundlösa och peka ut oskyldiga på ett otillbörligt sätt eller sprida onödig oro. Jonas Törngren, kommundirektör, vill uppmana var och en till att verkligen tänka efter när det gäller vad man väljer att sprida vidare.

- Det kan ställa till med enormt stor skada för de personer som blir föremål för ett rykte som visar sig vara falskt. Jag vill verkligen be alla om att vara varsamma när det gäller att sprida information som man inte är säker på är sann, säger Jonas Törngren.

Det finns en hel del information att ta del av när det gäller källkritik och vad som är viktigt att tänka på. Ett av de absolut viktigaste råden är just att vara försiktig med att sprida information om man inte är säker på att den är tillförlitlig.

Läs mer om källkritik och vad som är viktigt att tänka på

www.krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

www.msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny