Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Trångsvikens skola tävlade i First Lego League igen

Eleverna på Trångsvikens skola visar upp sina robotar

Legorobotar och innovationer stod på programmet när Trångsvikenelever tävlade i Norge.

För fjärde året i rad tävlade elever från Trångsvikens skola i First Lego League. I år gick den skandinaviska finalen av stapeln i Oslo den 3 december, och 9 förväntansfulla och väl förberedda 5-6:or från Trångsviken begav sig dit.

– Det var ett jättebra arrangemang där man verkligen vinnlagt sig om att ordna en trevlig dag för alla barn, säger Sofie Nilsson, lärare på Trångsvikens skola och den som ligger bakom skolans deltagande i Lego League.

Även om First Lego League är mest känt för de legorobotar som barnen bygger, programmerar och sedan matchar mot andra lags robotar, ingår även ett innovationsmoment i tävlingen. Varje år kommer ett nytt tema där barnen ska identifiera ett problem och sedan komma med en innovativ idé som löser problemet. I fjol var temat frakt och i år energi. I Trångsviken valde man att fokusera på fiskens väg förbi vattenkraftverk, så barnen fick göra studiebesök vid kraftverksdammar, lära sig hur de fungerar och höra om de problem som kan finnas.

– De jobbade fram idéer till innovationer för att lösa problemen och fick sedan ta tillbaka dem till kraftbolagen och få feedback, vilket var spännande. De gjorde jättefina presentationer av sina innovationer i Oslo och satte även personligt rekord i robotmatcherna. Framför allt hade de roligt och var, med all rätt, stolta över sin insats, berättar Sofie Nilsson.

I Oslo tävlade 48 andra lag från Sverige, Norge och Island: 600 barn i åldrarna 10 – 15 år. Men i regionfinalen i Östersund var det bara två lag som tävlade, båda från Trångsvikens skola. Sofie Nilsson tycker att det skulle vara positivt om fler skolor i norra Sverige ville delta i tävlingen.

– Vi ser ju att det här både är roligt och väldigt bra för barnen. De säger att de får bättre självförtroende av att få delta i tävlingen och presentera sina innovationer, och de får se att det de gör leder någonstans. Dessutom blir de intresserade av innovation vilket är något som verkligen kommer att behövas i framtiden!

Meny