Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Musikbussen kommer lastad

En man undervisar i musik

Mats Andersson undervisar i musik i kulturskolan, det har han gjort i 32 år.

Musikbussen kommer lastad med instrument och kunskap för att inspirera och lära eleverna om musik. I dag är det årskurs 6 på Kaxås skola som både får lära sig att spela keyboard och skapa digital musik. Kanske finns framtidens Avicii i Kaxås?

– Ladda för så många C som ni kan, använd båda händerna så kör vi Kaxås vackraste C nu, säger Mats Andersson i klassrummet på Kaxås skola.

Mats har arbetat i Kulturskolan i 32 år, han har lovat sig själv att han ska sluta den dagen han inte känner glädje i att spela låten Spanien med en elev. Det kommer inte ske den här dagen heller. För de allra flesta elever i klassrummet är det första gången de testar att spela keyboard. Då kan det klinkas lite väl mycket.

– Klöj de ti fingran, säger Mats på jämtska till en elev och skrattar.

Ladda för så många C som ni kan, använd båda
händerna så kör vi Kaxås vackraste C nu

Mats är van, han ger eleverna trettio sekunder när de får spela hur de vill på keyboarden, sedan fortsätter han lära dem ackord. Den som vill ha en extra utmaning får använda båda händerna. Eleven Proi Oskarsson Barisri spelar på trummorna och till slut kan hela klassen tillsammans spela några ackord på låten Hallelujah.

– Da e husku, da e då bäst da i Kaxås, säger Mats.

För fem år sedan skapades en utvecklingsgrupp för Kulturskolan med målet att finna en lösning på hur grundskolan kunde nyttja Kulturskolans kunskap. För små skolor är det ofta utmanande att lyckas nå målen i musikundervisningen, eftersom det ofta saknas både musiklärare och musikutrustning.

Det var Mats som knäckte idén och Musikbussen föddes, en ambulerande verksamhet utrustad med instrument och kunniga musiklärare för de mindre skolorna i kommunen.

– Dels tycker jag det är en bra idé för att stötta upp grundskolan, men det är också ett bra sätt att ragga nya elever till Kulturskolan, säger Mats.

Man vet aldrig, kanske har vi sju
presumtiva Avicii här i Kaxås

En dag i veckan åker Mats och dottern Karolina runt i kommunen och lär elever olika instrument och hur man skapar musik digitalt. De lämnar även omdöme till betygsättning för eleverna i ämnet.

– Musik ger ett kreativt tänkande. Att få ingå i ett sammanhang och spela tillsammans som eleverna gör nu, där de får lära sig att lyssna på varandra, det samspelet är viktigt, säger Mats.

Eleven Proi Oskarsson Barisri uppskattar musiklektionen, hon tycker att det är roligt att få testa nya saker. För Liv Lyckman är det första gången hon spelar keyboard, tidigare har hon via Musikbussen fått testa elbas och gitarr.

– Musik är roligare än matte, säger hon.

På senare år har Musikbussen utvecklats med digitalt skapande. De använder programmet Soundtrap där eleverna skapar egen digital musik.

– Jag tycker ändå det roligaste är att få spela instrument, säger Proi Oskarsson Barisri.

– Man vet aldrig, kanske har vi sju presumtiva Avicii här i Kaxås, säger Mats.

Susanne Kvarnlöf

Meny