Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Sjätteklassarna trivs på Nyhedens skola

Skolbarn i grupp utomhus

Barnen från Aspås och Rödöns skolor trivs utmärkt på Nyheden där de går tillsammans i klass 6A. På bilden ser vi längst fram Albin Berg, Rasmus Petrusson, Eric Hedman, Emil Andersson och Svante Olsson. I mitten står Anton Gryckdal, Gustaav Gunnarsson och Märta Fredriksson. Längst bak står Casper Olsson, Erik Johansson och Elias Wikström.

Beslutet att tillfälligt flytta elever i årskurs 6 från Aspås och Rödön till Nyhedens skola i Krokom möttes av blandade känslor och diskuterades livligt under vintern. Men, som en av eleverna nu uttrycker det, ”Det som först kändes dåligt blev jättebra till slut.”

Aspås och Rödöns skolor har varit trångbodda en längre tid. I väntan på en mer långsiktig lösning beslutade barn- och utbildningsnämnden att flytta eleverna i årskurs 6 till Nyheden under läsåret 2020/21. Planerna för flytten sjösattes och i augusti flyttade de 27 eleverna från Aspås och Rödön in på Nyheden. Klassens lärare, Elin Wiklund och Claes Stråle, som också är nya i Krokom, träffade eleverna redan i maj för att alla skulle få bekanta sig med varandra.

– Det är en härlig klass. Vi trivs tillsammans och har haft en bra skolstart. Det har inte varit någon uppdel­ning mellan eleverna från de olika skolorna utan de har umgåtts alla tillsammans på ett bra sätt, berättar Elin Wiklund.

Under sommaren letade jag reda på flera av dem
jag inte kände tidigare via Snapchat.
Att byta skola och få nya klasskompisar är stort och spännande. Och eleverna hittar själva olika vägar för att lära känna varandra.

– Under sommaren letade jag reda på flera av de jag inte kände tidigare via Snapchat. Vi pratade en hel del. Det var kul och jag har lärt känna de flesta nu, berättar Eric Hedman, Aspås.

Årskurs 6A har sitt hemklassrum och grupprum i ”Röda huset” på Nyheden och det är där som de håller till större delen av skoldagen. Under rasterna är de utomhus eller hänger på fritidsgården Stubben. En förmiddag i veckan läser de språk och då kommer sjätteklassare från skolor i närheten för gemensam språkundervisning.

- Det har blivit lite mer aktivitet ute på skolgården, det märks att eleverna i vår klass gillar och är vana att vara utomhus på rasterna, säger Elin Wiklund.

Förut gick jag till skolan men jag tycker
det är skönt att träffa folk på bussen

Flytten har förstås påverkat elevernas vardag på olika sätt. Framför allt innebär det att alla nu åker skolskjuts eller linjetrafik för att komma till skolan. Något som tar lite extra tid. Tidigare kunde en del promenera eller cykla till skolan, några fick skjuts av föräldrarna.

– Förut gick jag till skolan men jag tycker det är skönt att träffa folk på bussen, säger Anton Gryckdal, Aspås.

Av de 27 eleverna kommer 16 från Aspås och 11 från Rödön och de flesta är killar. De har alla olika erfarenhet av hur beslutet om flytten kommunicerades. Några berättar att de fick veta om det via tidningarna och att de blev oroliga när det pratades om att skolan skulle stängas. Andra berättar att deras lärare ofta frågade vad eleverna tyckte och kände. Men alla är överens om att politiker och andra vuxna borde prata med och lyssna på vad eleverna tycker först innan de tar beslut som rör dem.

På frågan vad som är bäst och sämst med att gå sjätte klass på Nyheden blir eleverna ivriga. De lyfter det som är lite mindre bra som att det är långt till skolan och tar lång tid med buss och att klassen kanske är lite väl stökig. Men de flesta gillar att de träffar och lär känna fler kompisar.

– Höstterminen har börjat väldigt bra. Vi tror också att den här tidigare flytten kommmer att bidra till att eleverna får en smidig övergång till högstadiet, säger Elin Wiklund.

Thory Andersson

Meny