Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Läkarintyg krävs för special­­kost av medicinska skäl

barn tar för sig mat i skolmatsal

Från och med höstterminen 2020 behöver de barn och elever som är i behov av specialkost visa upp ett medicinskt intyg där det framgår vilken typ av kost som barnet, eleven behöver.

Ansökningar om special- eller anpassad kost i förskola och skola har ökat under de senaste åren. Lena Träskvik, kostchef bekräftar att så är fallet även i Krokoms kommun. En ökning som blir svårt att hantera i köken.

- Förutom olika allergier och intolerans handlar det också om religiösa, etiska och kulturella skäl och ibland även om önskekost. Det finns en risk att barn med svåra allergier kan drabbas när så många olika typer av mat ska tillagas, säger Lena Träskvik.

 

All mat som serveras i förskola och skola är näringsberäknad och uppfyller Livsmedelsverkets rekommendationer. Utgångspunkten är att barnen får i sig den näring de behöver och att maten som serveras är säker.

- Att vi nu inför krav på läkarintyg för specialkost av medicinska skäl gör vi för barnens bästa, deras hälsa, säger Lena Träskvik.

 

Vårdnadshavare med barn som har eller misstänks ha allergier uppmanas nu att kontakta Barnmottagningen på Östersunds sjukhus för att få en bedömning och ett läkarintyg.

 

Läs mer om mat och måltider i förskola och skola

Meny