Almåsa är centrum i allas hjärtan

Johnny är diktaren, elektrikern och bonden som skejtar uppför i slalombacken. Åsa är färdig med sin vandring och har hittat hem, men har ändå målet inställt på Babel. Jajja bor mitt i slalombacken och har hört varje liftstolpe som passerar hans hus. Gemensamt för alla tre är att de har ski in- ski out till både slalombackar och längdspår– men byn Almåsa är så mycket mer än skidåkning.
#193byar #ByAlmåsa

Liften står still i dag i Almåsa, annars hör Jajja Göransson varje liftbygel som går förbi hans hus i slalombacken. Det var faktiskt Jajjas morbror som namngav det som anses vara Sveriges bästa slalombacke, nämligen PA-backen. Tjuvpremiären år 1973 glömmer aldrig Jajja:

– Jag stod först i kön med mina red master-skidor med vassa stålkanter och tänkte att jag fasiken var först av alla. Liften drog i gång samtidigt som jag lyftes bort av liftmontören som var den som skulle åka först, säger Jajja och skrattar gott vid minnet.

De som sitter här tycker att den största för-
delen är att man får Åsa som extramamma.

En liten bit bort från Jajjas hus eldar Åsa Borgström i vedspisen på Cowork Almåsa. Här har grundarna Alfred Andersson, Mattias Bångman, Erika Borgström och Hedda Bångman lyckats skapa en intressant plats för samtal och arbete över en kaffepanna på bordet för företagarna och hemarbetarna som har detta som sin arbetsplats.

– De som sitter här tycker att den största fördelen är att man får Åsa som extramamma, berättar Mattias Bångman.

Det är inte svårt att förstå. Åsa passar in så lätt överallt. Hon jobbar här, på serveringen på värdshuset och så skriver hon sin novellsamling där hon har bestämt sig för att sitta i Babel inom två år, sommarpratat i P1 har hon redan gjort.

– Jag är hemma nu, jag är klar med min vandring, säger hon.

Efter ett år i Offerdal är hon säker, det är här hon ska vara. Där det är vinter och där rymden syns tydligt, är hemma för henne.

– Jag älskar all forskning som har med rymden att göra. Det skänker mig sådan tröst när jag får känna mig liten, säger hon.

Jag har ingen söndagsångest för jag
räknar inte det här som ett jobb.

I Almåsa med sina 18 bybor är hälften företagare. Johnny Hördell börjar varje morgon med att mjölka sina kor, sedan klär han om och blir elektriker för att sedan köra kvällspasset som bonde igen.

– Jag har ingen söndagsångest för jag räknar det inte som ett jobb. Jag har friheten, så är det fint väder då drar jag på mig skidorna, säger han.

Ett gemensamt partytält har inhandlats eftersom sammanhållningen är stor i byn, här missar aldrig någon en byfest.

– Vi umgås över åldrarna och ingen går och lägger sig innan jag går till fjöset, säger Johnny och skrattar.

Susanne Kvarnlöf

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny