Ciao Krokom – där alla är välkomna!

närbild på en flicka

Gunnar håller hela kommunen levande med kultur, Pia och Tina ser till att det växer på vintern i Krokom och Fieruz vill utvecklas tillsammans med människor. Det spelar ingen roll om man är nyinflyttad, företagare eller nysvensk – det finns plats för alla i Krokom.
#193byar #ByKrokom

Här kan man dammsuga gamla E75:an, lära sig att simma och se horisonten. Det kan faktiskt kännas som att vara i Italien här. Men kan man kalla Krokom för by? För Fieruz Weldemichael är det självklart.

– Det här är mitt hem. Vi är en by där alla känner varandra och här känner man sig välkommen. Det är så tryggt att bo här, säger hon.

Jag talar fyra olika språk och jag kan bidra med mycket. Fieruz är 20 år och bor i en lägenhet med sin familj på Björkvägen. För sex år sedan kom hon som flykting från Eritrea till Krokom och det är här hon vill bo.

– Jag gillar att jobba med människor och jag ska bli förskollärare, säger hon.

Fieruz arbetar som elevassistent via kommunens vikariepool och studerar två dagar i veckan.

– Jag talar fyra olika språk och jag kan bidra med mycket. Jag vill ha nya erfarenheter, nya kunskaper och nya upplevelser tillsammans med människor, säger hon.

För oss är det väldigt viktigt med det lokala,
folk är så kunniga och kluriga här

Så var det också för Pia Källman Ström och Tina Nilsson när de startade Garden Gallerian i Krokomsporten i mars i år. De kände inte varandra då, men båda sökte ny erfarenhet och ville se saker växa. Nog har de svetsades samman under de 250 timmar de lagt på att städa lokalen och genom all dammsugning av gamla E:75:an som växthuset är byggd på. Till sommaren ska de odla tusentals penséer, men redan nu i de kyliga graderna ska de testa vinterodling av grönsaker. De satsar mycket på det lokala med både jämtländskt mathantverk och konst från två lokala konstnärer.

– För oss är det väldigt viktigt med det lokala, folk är så kunniga och kluriga här, säger Pia.

Jag trivs så bra här, att se horisonten ger mig känslan av frihet

Snötäckta plastdinosaurier med julgransbelysning pryder Gunnar Rindås balkong på fjärde våningen. Han har nyligen bytt sin utsikt i Vaplan till att nu blicka ut över centrala Krokom.

– Jag trivs så bra här, att se horisonten ger mig känslan av frihet, säger han.

Dessutom är det enklare för honom nu som den spindel i kulturlivet som Gunnar är. Tåg och buss finns nu nära. Gunnar är ordförande i Riksteatern i Krokoms kommun och det är faktiskt tack vare honom som kommunen inte längre är en vit fläck vad gäller Riksteatern.

– Det ideella arbetet ger mig sådan energi och det fyller mig med glädje, säger Gunnar.
Själv missar han inget kulturellt i kommunen, inte heller aktiviteterna på hans innergård.

– När grillen tänds under sommaren kommer det ut folk från alla dörrar. Går jag ut på min balkong är det så många som ropar hej att det nästan blir Italienkänsla här, säger han och skrattar.

Susanne Kvarnlöf

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny