Alla längtar till Vallrun

En man med en hund i famnen kliver ut ur en traktor

Anders cyklar mitt i vintern, hunden Mats håller Emil sällskap i hytten och Maria har en alldeles egen syltfabrik. De är tre av Vallruns fjorton bybor, alla är företagare och tycker att de bor på bästa stället i världen.
#193byar #ByVallrun

Det är inte ovanligt att Emil Öberg får hoppa ut genom fönstret när han ska ut och skotta snö. Ligger vinden på från fel håll är det omöjligt att öppna ytterdörren.

– Det är mer snö i Vallrun än i Åkersjön, säger han.

Det vet han med säkerhet eftersom han är den som sköter snöröjningen i området, i t-shirt, med 28 grader i hytten. Emil var 10 år när han och familjen flyttade från Falkenberg till Vallrun.

– Det är det bästa som har hänt mig, det här var platsen jag hela tiden längtade till som liten, det är lugnt och skönt här, säger han.

Vi är ett järngäng som bor här, oss kan man lita på

Han tycker det är god stämning i byn och att han alldeles för ofta måste tacka nej till alla bybor som vill bjuda på fika när han skottar. Snön faller även denna dag och det är återigen dags för Emil att köra hjullastaren. Det är Anders Söderman glad över när han cyklar på byvägen. Anders driver eget företag som teknisk lantmätare och ända sedan dagen hans far köpte en sjötomt i byn 1965, så har det här varit Anders fasta punkt i livet.

– Vallrun är en självklar plats. Vi är ett järngäng som bor här, oss kan man lita på, säger han och trampar vidare till det som många i byn kallar syltfabriken.

– Det är många som säger att Vallrun har en syltfabrik, det har ingen annan. Jag tror Vallgårdens Bär hjälpt till att sätta Vallrun på kartan, säger Maria Derenius Torestam.

Det är ett genuint mathantverk som hon bedriver här där allting handlar om fjällklimatets bär. Det är hjortronchutney, glögg, dessertsåser och saft där 600 kilo bär varje år kallpressas.

– På så sätt får man ut det bästa från bären, säger Maria.

Vallrun är stället man vill vara på

Hon är även ordförande i byalaget, Anders är kassör. De har fixat hjärtstartare till byn, de pysslar om den gamla skolan som är gemensamhetshuset i byn och som är den enda skola i Krokoms kommun som har höggolvet kvar. De säljer kepsar med broderat tryck av byns namn för att få byalagets ekonomi att gå runt. Byn har nämligen många stugägare och det är många barn och barnbarn till de som bor här, som ofta hälsar på. Och köper kepsar.

– Vallrun är stället man vill vara på, säger Maria.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny