Tångeråsen är byn man aldrig lämnar

Man i glasögon och kvinna som håller en hund

Har man kommit hit så stannar man. Här finns framtidsvisioner och påhittighet för att få nyinflyttade att upptäcka byn. Tångeråsen är byn man aldrig lämnar– det enda som gör det är några ton karameller.
#193byar #ByTångeråsen

Stormen Gyda hälsar på i Tångeråsen i dag. Åttaåriga Anna-Stina Bergwall pulsar fram bland snödrivorna för att hälsa på grannarna.

– Det bästa med Tångeråsen är att här blir ingen sur, folk är väldigt glada. Till och med hundarna är det, säger hon.

Anna-Stina är det yngsta barnet i byn och här var det en riktig babyboom i början av 2000-talet, därför är medelåldern väldigt låg. Målet för byn har alltid varit, om man så satt upp sommarteater eller genom att hyra ut och sälja gårdar, att få ökad inflyttning.

Det var Anna-Stina som var först med att välkomna Eva Melin och Camilo Tapia när flyttlasset kom från Stockholm till byn med ett 40-tal bybor.

– Hon klev rakt in och blev bästis med vår hund Samson direkt, berättar Eva och skrattar.

Eva flyttar undan arbetsdatorn från köksbordet, hon arbetar som ingenjör och Camilo som säljare, de kan båda arbeta hemifrån. I augusti flyttade de till Tångeråsen och förverkligade deras dröm om att få leva närmare fjällen.

– Nu kan jag gå ut på lunchen med Samson och ha det här, det är bara utanför dörren, säger Camilo och pekar ut på vyerna som visar sig när vinden mojnat något.

I bygdegården luktar det fantastiskt av hallon. Det är karamellkokerskorna Ulrika Sundin och Madeleine Nilsson som driver Fru Fröken Karamell som i dag tillverkar klubbor utformade som slalombackar. I tio år har de nu kokat karameller. De började småskaligt i Madeleines kök till att numera prisas i svenska lakritstävlingar och genom att skicka 1,6 ton karameller varje år från byn.

– Att få använda händerna till att skapa gör att vi känner oss som några kulturbärare. Det här är ett hantverk och jag känner nästan tidens vingslag när jag drar och formar karamellmassan, säger Madeleine när hon skickligt och med perfektion formar en ny klubba.

De driver också Café Své, de har landets enda karamellaskbutik på en myr som är öppet dygnet runt under vintern och i fjol lanserade de en webshop.

– Vi brinner för att få folk att komma hit. Vi drömmer om att bli ett stort besöksmål, med eget kokeri på gården Své med café och kurser, säger Ulrika.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny