Gränslöst roligt i Valsjöbyn

Renar och en renskötare

I Valsjöbyn är det nära till allt. Det finns 13 grävmaskiner i byn och nästan ett företag på varje gård. Det är också byn där man bryr sig om varandra och har roligt tillsam­mans– både genom att poppa popcorn och leka vuxenkurragömma.
#193byar #ByValsjöbyn

– Där borta bodde Kerstin Ekman, säger Liza och pekar.

Det här är byn som blivit satt på kartan i böckernas och filmernas värld men även i Hollywood. Det internationella finns även hos Nordenmark Adventure och Sven-Åke och Liza Nordenmark. De exporterar nämligen sina kartstativ över hela världen. Det är en smal och nischad bransch, men Sven-Åke får ofta skriva autografer.

– Ola Skinnarmo använde kartstativet när han gjorde sin första resa till Nordpolen, berättar han.
Det är tack vare Liza som företaget finns. Hon som är svensk mästare i skidorientering behövde ett bättre kartstativ och Sven-Åke uppfann den som nu 99 procent av deltagarna på VM använder.

– Det är bättre att driva företag här än i stan. DHL, Schenker, Postnord och glassbilen kommer upp på gården och vänder. Det är både bättre och närmre service här, säger Sven-Åke.

En bit bort i byn bor eldsjälen Michael Hallquist som är engagerad i byalaget som varje år anordnar allt från pubkvällar till bio. Det är 24-timmars skidlopp och midsommarfotboll med kvinnor mot män där man väljer lag själv och klär sig därefter. Gyminga är en jättekurragömmalek under en kväll, där damerna gömmer sig och männen letar, vid skottår är det tvärtom.

– Det är mycket rävspel i detta och många villospår, säger Michael och skrattar.

Han arbetar på bageriet i Lierne och passerar norska gränsen varje dag.

– Jag spelar även innebandy där. Många åker dit för att bada och för fotbollsträningar, det finns ingen gräns för oss. Fanns det fler bostäder här i Valsjöbyn så skulle säkert fler familjer flytta hit, för det finns arbetstillfällen, säger han.

Det är min plats och det är en härlig atmosfär i byn.
Man känner till varandra och man bryr sig om varandra.

En mil bort i rengärdet i samevistet i Vinklumpen, står Brita Persson och knappar på mobilen, papper funkar inte då hon är ute i alla sorts väder. Runt henne går renarna i ett lugnt tempo, hon noterar vilka kalvar som följer respektive vaja.

– Jag är renskötare, men behöver pytsa in annat för att det ska gå runt, så jag jobbar lite som frisör också, säger Brita.

Det är kärleken till renen som renskötarjobbet handlar om tycker hon. Hon strävar efter att de fortsatt ska ha mark att beta på.

– Jag tänker ofta att där det finns en sameby finns det potential för en levande bygd också. Vi lever för renen och är bunden till fjället, det kan komma och fara folk men vi är konstant, säger hon.

Brita bor i Valsjöbyn med sin sambo och deras två barn.

– Det är min plats och det är en härlig atmosfär i byn. Man känner till varandra och man bryr sig om varandra.

Susanne Kvarnlöf

Bild 1: Michael Hallquist blev årets eldsjäl 2019 och har ett enormt driv, nyss var det filmfestival i Valsjöbyn. Bild 2: Valsjöbyn ligger nära norska gränsen och är känt för sina fina fiskevatten. Bild 3: En gång i månaden är det bio i Varglyan och det poppas det popcorn. – Vill man att något ska hända får man göra det själv, säger Michael Hallquist. Bild 4: – Renskötseljobbet handlar inte om att man är ute efter några stora kapital, utan det handlar om kärleken till djuret, säger Brita Persson. Bild 5: I Vinklumpen i dag ska den stora renhjorden delas upp i mindre grupper inför vintern och dagen bjuder på fint väder. Bild 6: Byalaget ordnar allt från pubkvällar till bio i byns bygdegård, Varglyan. Bild 7: Michael Hellquist är engagerad i byalaget och en av byns eldsjälar. Bild 8: Liza och Sven-Åke Nordenmark driver Nordenmark Adventure som säljer kartstativ över hela världen. Bild 9: Vy över Valsjön. Bild 10: Brita Persson är renskötare och frisör. Hon bor i Valjöbyn med sin familj. Bild 11: Det är kärleken till renen som renskötarjobbet handlar om, menar Brita.

Krokomsmönster
Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny