Eldsjälarna som bygger Nälden

Två kvinnor på en brygga

Nälden är både litet och stort. Byn ligger sjönära med fjällutsikt och snart byggs en ny skola och ett nytt tågstopp. Men det som byn också har är de som ofta gör en by mer levande – nämligen eldsjälarna.
#193byar #ByNälden

Röda löv ligger på Ulrika Rings gräsmatta. Utemöblerna på bryggan är inplockade inför vintern. Här har hon suttit många somrar och sett båtar köra upp i kanalen till byn, men också tänkt att det inte finns någonstans att förtöja vid brygga.

– Just nu kan man inte stanna och ta en pizza i Nälden om man kommer med båt. Tänk vad bra det vore med några bryggor där man kan lägga till med båten och där man kan fiska, säger hon drömmande.

Nu kan det faktiskt bli verklighet. En pengapåse damp ner i Nälden för sex veckor sedan från kommunen. Den var fylld med en halv miljon kronor. Kommunen önskade att bybor, företagare, föreningar och markägare skulle bidra med sina tankar och idéer på hur utemiljön och den nya skolgården ska utformas för att göra Nälden ännu mer attraktivt. Direkt fanns engagemanget i byn och när det visade sig vara en liten utmaning att få ungdomarna att tycka till, så bjöd Norma Bergström och Ulrika Ring in till pizzakväll.

– De hade superbra idéer, men det viktigaste av allt för dem var att ha en fritidsgård att hänga på, säger Norma.

Jag sitter hellre och pratar Näldens framtid en
fredagskväll, det ger mig mer än att gå ut på krogen

Fler idéer som kommit fram genom byns engagemang är multiarena, utegym, boulebana, pumptrack, bryggor och upprustning av badplatsen. Pengapåsen kommer inte att räcka så tanken är att föreningarna med kommunens hjälp, ska söka bidrag för att finansiera satsningarna i området mellan skolan och badplatsen.

– Allt bygger på att vi gör det här tillsammans, säger Ulrika Ring.

Den starka gemenskapen i byn vet byalagets ordförande Ulrika Persson var den kommer ifrån.

– Vi har en stark idrottsförening och engagerade företagare, det är det som formar byn, säger hon.

Men så finns det också eldsjälar som hon, Ulrika och Norma är, de som skapar sammanhang och ger det lilla extra för Nälden. De som ger av sin ideella tid och känner att de får energi och delaktighet tillbaka.

– Jag möts av glädje och tacksamhet. Jag sitter hellre och pratar Näldens framtid en fredagskväll, det ger mig mer än att gå ut på krogen, säger Norma.

Susanne Kvarnlöf

Bild 1: Vy över Näldens samhälle. Bild 2: – Det är smidigt och lättsamt att bo i Nälden, arbetsmarknaden är stor med korta avstånd eftersom hela Alsenbygden och Offerdalsbygden finns i närheten, säger Ulrika Persson. Bild 3: – Jag älskar Nälden, det är så fint, säger Norma Bergström. – Och finare kommer det att bli, säger Ulrika Ring. Bild 4: Nälden ligger både sjönära och har fjällutsikt. Snart finns också en nybyggd skola och ett nytt tågstopp.

Krokomsmönster
Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny