Rönnöfors – där vägarna möts

Personer som utöver yoga

En miljardär från Hongkong, en privatpraktiserande psykiatriker från Stock­holm och en urjämte som driver café. Alla har de hittat något unikt i Rönnöfors.
#193byar #ByRönnöfors

– Det är fantastiskt att få erbjuda tomter med det här centrala läget, säger David Lagergren och pekar mot Oldklumpen och Rännögssjön.

Det är en vidunderlig utsikt, men jag ser antagligen lite skeptisk ut till ordet ”centrala” för han förtydligar:

– Här möts skoterlederna från Åkersjön, Kaxås och Olden. Här passerar vandringsleden från Grövelsjön till Treriksröset.

David jobbar på ett byggföretag, men jag undrar i mitt stilla sinne hur han hinner med ett ordinarie jobb. På ”fritiden” har han rustat upp den hussvampsangripna byskolan, startat café, byggt lägenhet och tagit fram tomter. David känns väldigt unik och, ska det snart visa sig, därmed en väldigt typisk Rönnöforsbo.

David känns väldigt unik och, ska det snart visa sig,
därmed en väldigt typisk Rönnöforsbo.

På logen till gamla Bruksgården i Rönnöfors vajar regnbågsflaggan bredvid den samiska och svenska fanan. Här bedrivs yogakurser, men just idag bjuder Anne och Elenor på rawfoodbollar och inspiration för den som drömmer om ett nytt sätt att leva.

Anne Hauser är civilingenjör från Bremen som hittade kärleken i psykiatrikern Elenor Öster. Under en vandring i Jämtlandsfjällen började de drömma om att få driva ett yogaställe nära naturen. Två lesbiska storstadsbor som flyttar ut till en by för att ägna sig åt yoga. Jag undrar hur byborna tagit emot dem och möts av skratt från Ingemar Norman och Olof Andersson, två äldre bybor som tagit plats vid vårt långbord.

– Först funderade vi nog lite, men dom har satt färg på byn. Dom har tänt en glöd hos oss andra, säger byns guide Ingemar Norman.

På logen till gamla Bruksgården i Rönnöfors vajar regn­bågsflaggan bredvid den samiska och svenska fanan.Nu arbetar Anne deltid på distans som ingenjör åt en firma i Östersund, Elenor arbetar deltid som psykiatriker åt regionen och driver egen psykiatrimottagning i Rönnöfors. I ladan byggs sovplatser för yogabesökare. En dröm tar form.

Några kilometer bort ligger Minera Skiffer.

–Jag har precis anställt en produktionschef från Tierp. Han är hitlockad av projekt Kaxås, berättar chefen Per Göran Pettersson tacksamt.

Fler behöver rekryteras, runt åtta personer är på väg i pension de närmaste åren. Det är tryck i fabriken.

– Det spelar ingen roll hur mycket vi producerar, allt tar slut, säger Per Göran.

Bland kunderna finns operahuset i Sydney och en miljardär i Hongkong som byggt sju tempel med skiffer i.

– Ibland undrar jag hur kunderna hittar oss, funderar Per Göran Pettersson.

Det verkar som att det alltid finns en väg som leder till Rönnöfors.

Elisabeth Wickzell

Nyttiga länkar

Lediga tomter i Krokoms kommun

Bild 1: Utedasset vid skolan i Rönnöfors. Bild 2: Café i Rönnöfors, Häma n´David. Bild 3: Olof Andersson, eldsjäl i Rönnöfors byförening och byalag. Bild 4: Elenor Öster och Anne Hauser framför sin yogastudio. Bild 5: Anne Hauser bjuder på gong-meditation i Rönnöfors. Det känns som norrsken för öronen tycker vår reporter. Bild 6: David Lagergren driver café i Rönnöfors, Häma n´David. Bild 7: Järnbruksruinen i Rönnöfors. Bild 8: I Rönnefors finns tomter med vidunderlig utsikt till salu. Alla markägare har gått ihop för att hålla tomtpriserna så billiga som möjligt och husföretaget INAB erbjuder nyckelfärdiga villor till Rönnöforsrabatt. Bild 9: På Minera skiffer samsas avancerad teknik med uråldrig hantverkskunskap. Bild 10: Lennart Ekman född i Enarsvedjan en mil bort har klyvt skiffer i 42 år. Bild 11: Per Göran Pettersson, vd på Minera skiffer storsatsar i Offerdal. Nu flyttar Sverigekontoret från Östersund till händelsernas centrum där skiffret bryts.

Krokomsmönster
Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny