De hittade lugnet på Rödön

Två män som samtalar

Nu rullar flyttlassen från storstäderna i södra Sverige till byar som Rödön. Christian Olsson, som har flyttat upp från Malmö, säger att de är långt från unika.
#193byar #ByRödön

Fast flygplatsen bara är sju kilometer bort är känslan av lantlig idyll påtaglig på Rödön. Christian visar stolt upp den nya gärdesgården som ramar in huset, ett stenkast från byskolan. Han sätter på kaffe när grannen Martin Nilsson kikar in.

- Första gången vi körde över Rödöbron kände vi bara, wow så här vill vi bo, säger Martin.
Den känslan är lätt att förstå när man blickar ut över ängarna ned mot storsjön och ser de fortfarande snöklädda fjällen i fjärran.

Martin och hans fru Ida kände sig modiga och lite ovanliga när de beslutade sig för att ta med sig sina två barn och lämna Stockholm. Väl på plats på Rödön har de märkt att de är del av en större trend.

- Vår flyttfirma har berättat att det är många som tänker som vi och att det förändrat deras jobb. För tio år sen körde de fulla lass till storstäderna och tomma lass tillbaka. Nu är det tvärtom, berättar Christian.

Det är ett naturligt vardagslugn här. I Stockholm hade vi
tre byten i kollektivtrafiken varje morgon

Över kaffet funderar de över vad det är som lockar med just Rödön. Den lantliga känslan, närheten till stan och fjällen. Byskolan, skidspåren och aktiva föreningar.

- Det är ett naturligt vardagslugn här. I Stockholm hade vi tre byten i kollektivtrafiken varje morgon, säger Martin.

- Här finns ingen kollektivtrafik att bli stressad över, skrattar Christian.

Området de bor i heter Rödöns Prästbord och är fortfarande under uppbyggnad. Fyra hus är klara, ett femte är på gång och det finns plats för totalt nio hus till om efterfrågan finns.

Christian åker iväg några minuter och hämtar hem sönerna Charlie och Sixten från fritids. Väl hemma testar de om katten Alex gillar riskakor, det gör han! Dagen efter väntar familjen ytterligare tillökning i form av en hundvalp.

- Livet här blir annorlunda. Bara det att barnen kan springa runt mellan husen själva utan att vi behöver oroa oss, säger han.

Jag frågar vad de vill skicka med andra storstadsbor som funderar på att göra likadant? Och de knåpar ihop följande lista;

  1. Våga! Det är det viktigaste.
  2. Livet består inte av bara jobb, fundera på vad ni vill få ut av fritiden också!
  3. Man betalar ett högt pris för att ha tillgång till ett storstadsutbud som man nästan aldrig nyttjar. Och på landet är utbudet ändå bara ett tåg eller flyg bort.

Elisabeth Wickzell

Nyttiga länkar

Lediga tomter i Krokoms kommun

Bild 1: Christian Olsson myser i soffan i nybyggda huset på Rödön tillsammans med sönerna Charlie och Sixten. Här trivs de! Bild 2: Skolan på Rödön ligger alldeles i närheten av bostadsområdet Rödöns Prästbord som är under uppbyggnad. Bild 3: De röda husen som utgör bostadsområdet Rödöns Prästbord ligger på vägen ner mot kyrkan. Bild 4: Kossorna är ett trivsamt inslag i miljön, naturnära och stadsnära på samma gång. Bild 5: Christian Olsson flyttade med sin fru Anna och deras två barn från Malmö till Rödön. Bild 6: De vackra vyerna med blommande ängar, Storsjön och fjällen i fonden bidrar till lugnet. Bild 7: Det nybyggda utegymmet ligger i närheten av Rödöns Prästbord och det nyttjas flitigt. Bild 8: Rödöns bygdegård är byns samlingsplats, åtminstone när det inte råder en pandemi. Bild 9: Rödöns vackra kyrka ligger i blickfånget nedanför det nya bostadsområdet. Bild 10: Det går inte att se sig mätt på de vackra vyerna över ängarna, vattnet och fjällen.

Två män som samtalar
Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny