Peter får Ås att blomma

Man i ett växthus fullt av växter

Peter Johansson driver Fröjas, Oasen i Ås, ett café med handelsträdgård. Här är det öppet varje dag, året runt.

En vacker vinterdag tog Peter Johansson beslutet att lämna Österbybruk för Jämtland. Ett beslut han inte ångrat. Tack vare konsekventa öppettider och envishet har Fröjas blivit en oas att lita på. Varje dag – året runt.

Peter kom till Krokom 2012 men hade börjat snegla på Jämtland redan tidigare.

– 2011 var jag här rätt mycket, dejtade en kille som bodde här, men jag föll främst för naturen tror jag, berättar Peter när vi sitter i växthuset.

Det var milsvid utsikt över skogar, fjäll och sjöar som drev på flytten norrut. Han drev tidigare ett café på Gräsö i Roslagens fina skärgård så när möjligheten att ta över caféverksamheten på Fröjas dök upp tvekade han inte.

– Jag var och tittade på växthuset en snöig helg i februari och på måndagen efter sa jag upp mig och flyttade upp.

Den 8 april 2012 slog han upp dörren till caféet, handelsträdgården drevs då av andra personer.

– Varje dag klockan 10 är det någon som har låst upp dörren här sedan dess, det är rätt häftigt ändå. Konsekventa öppettider är viktigt.

Under 2015 tog Peter över även handelsträdgården och det blev den mötesplats med olika ansikten som han önskade. En smällkall vinterdag ute men fika i ett varmt växthus har sin charm, liksom högsommarens grönskande prakt inne och utanför.

– Roligast är nog våren när växthuset är fullt med gröna växer och det är fullt med liv här.

En smällkall vinterdag ute men fika i ett varmt växthus har sin charm, liksom högsommarens grönskande prakt inne och utanför

Trots ett eländigt år 2020 har Fröjas totalt sett haft en ”positiv coronaeffekt” eftersom intresset för trädgård och odling har ökat. Gott om plats i växthusets café har också gjort att folk vågat komma hit och fika. Hösten 2019 var däremot tyngre för Peter. Han hade jobbat hårt i många år, kände sig färdig och lade ut Fröjas till försäljning.

– Då var jag också engagerad i lokalpolitiken i Krokom och tänkte att jag skulle in mer där. Jag ville göra något annat.

Med politiken blev det inte som han tänkt sig och pandemin ställde försäljningen på ända. Det gick att ladda om och Peter lyfter det positiva i processen: att tänka försäljning gjorde också att han värderade sin egen roll i verksamheten. Som ägare och ansvarig måste han kunna backa och ha ledigt.

– Verksamheten måste kunna klara sig utan mig. Som egen företagare är det lätt att gå ”all in” och alltid vara spindeln i nätet. Jag hittade balansen under tiden Fröjas låg ute till försäljning.

Intresset för politiken finns kvar och engage­manget för allas lika värde syns i butiken där rättvisemärkta produkter dominerar utbudet. Engagemanget kring HBTQ-frågor hänger ihop med det.

– Det handlar väl om att ha en rättvis syn på människor, på många olika sätt. Att man får vara vem man vill i Krokom, lika väl som att man som kaffeodlare i Brasilien ska få vettigt betalt och ha schyssta levnadsvillkor.

Peter har alltid känt sig välkommen i Jämtland. Han har bokstavligen rotat sig här, både som företagare och Ås-bo.

– Jag har verkligen kommit in i det jämtländska livet. Sex månader efter att jag öppnat fick vi på Fröjas utnämningen till Årets Åsbor 2012. Det välkomnandet lever jag på fortfarande.

Tre utflyktstips från Peter

  • Ansätten kanjon. Så otroligt mäktigt. Av någon anledning älskar jag vattnet som forsar.
  • Tysjöarnas naturreservat. Verkligen en skön plats att promenera och koppla av på.
  • Rödön med sina orkidéer. Guckuskor och andra blommor på våren är fantastiskt
Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny